Brugse Anna ontwikkelt app die muziek tijdens het lopen afstemt op loopritme en hartslag

Anna Smolders ontwikkelde de app samen met medestudenten Thomas Uyttenhove, Jaime Roelandts en Olivier Van den Nest. © Anna Smolders
Bieke Cobbaert

Anna Smolders heeft met drie medestudenten van de UGent Run4Music ontwikkeld. Deze app heeft een ingebouwde hartslagmeter, die je favoriete muziek matcht aan je loopritme en hartslag. “Ik kwam op het idee tijdens het lopen. Lopen en muziek gaan echt hand in hand bij mij. Zonder muziek in mijn oren kán ik zelfs niet lopen!”

Anna (20) is de dochter van Johan Smolders en Katrien Hardeman uit Sint-Kruis. Ze heeft twee broers, Thomas en David. Anna volgde in het middelbaar de richting wiskunde-wetenschappen aan het Sint-Lodewijkscollege en kreeg de lessen wetenschappen in het Engels. “Ik heb even getwijfeld tussen burgerlijk ingenieur-archtitect en geneeskunde, omdat ik dacht dat ik de richting burgerlijk ingenieur elektrotechniek niet aan zou kunnen. Maar mijn leraars hebben mij aangemoedigd om het een kans te geven en ik ben heel blij, want ik heb net met mijn derde jaar afgerond aan de universiteit van Gent.”

“Na drie jaar heb je een bachelordiploma in handen, maar om dat te behalen moet je ook een bachelorproef maken. Die ik heb ik samen gemaakt met drie medestudenten, die ook studeren voor burgerlijk ingenieur, maar zich verdiepen in computerwetenschappen. Een perfecte combinatie, want in hun richting specialiseren ze zich in software en in de mijne gaat het vooral om hardware.”

Samen met Jaime Roelandts, Olivier Van den Nest en Thomas Uyttenhove ontwikkelde Anna de app Run4Music. “Voor die bachelorproef mocht je een onderwerp kiezen of je kon ook zelf een eigen idee voorstellen. Omdat ik zelf veel loop en eigenlijk echt niet zonder muziek kán lopen, had ik het idee om een app te ontwikkelen, die de muziek afstemt op je loopritme en je hartslag.”

Drie work-outs

“We kregen de goedkeuring van de unief en hebben in één semester de app ontwikkeld. We doopten hem Run4Music. Het is een app met ingebouwde hartslagmeter geworden die je favoriete muziek matcht aan je loop- en hartritme. Er zijn drie work-outs. Vooreerst kun je kiezen om te lopen met een constante hartslag, een hartslag binnen een opgegeven interval dus. De tweede work-out is er eentje waarbij de muziek jou volgt. De muziek gaat aan hetzelfde tempo als en synchroon met de loper. En ten derde kun je er ook voor kiezen dat jij als loper de muziek volgt. Met een constant muziektempo dat dienst als maat voor de loper”, legt Anna uit. “Net door een regelmatig ritme aan te houden, verlaagt de kans op blessures ook.”

“Het is trouwens ook een externe hartslagmeter, die momenteel al goeie metingen deed op de vinger, en zou kunnen uitgebreid worden naar de pols. Zo kan het gedragen worden als polsbandje, zoals bij de meeste commerciële hartslagmeters.”

Muzikale uitdaging

Muziek is voor de Brugse, die op kot zit in Gent, meer dan alleen een loopbuddy.

“Het is heel bepalend in mijn leven, muziek maakt er een groot deel van uit. Zowel actief als muzikant ik zong vroeger bij een rockbandje als om ernaar te luisteren. Ik hoop om binnenkort opnieuw in een muzikale uitdaging te kunnen stappen. Maar tot ik mijn masterdiploma heb bereikt, gaan de studies voor!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.