Brugs Sint-Andreasinstituut wordt tijdelijk verdeeld over drie locaties

Dit stadspand langs de Boninvest in Brugge wordt een van de drie plaatsen waar een jaar lang les gegeven zal worden.© Davy Coghe
Dit stadspand langs de Boninvest in Brugge wordt een van de drie plaatsen waar een jaar lang les gegeven zal worden.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Sint-Andreasinstituut heeft een omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe school in de Jacobinessenstraat. Omdat de oude school op de Garenmarkt vroeger gesloopt wordt, krijgen de leerlingen een jaar lang onderdak in het VTI.

Op 1 september 2023 starten de 800 leerlingen van het Sint-Andreasinstituut het schooljaar in een nieuwe school. De vzw Sint-Andreasinstituut kreeg zopas een milieuvergunning voor de bouw van een school in de Jacobinessenstraat, op de plaats waar vroeger het KTA was. Aanvankelijk morden enkele buren wegens het verlies van parkeerplaatsen, maar de realisatie van een kleine buurtparking compenseert dit.

Klacht ingetrokken

Uiteindelijk diende enkel het Brugs Erfgoedforum een bezwaarschrift in, omdat er nog wat onduidelijkheid was rond de bouwplannen. Maar na een verhelderend gesprek met het schoolbestuur werd het bezwaar ingetrokken. Bijgevolg kunnen de voorbereidende werkzaamheden starten, in afwachting van de sloop van het oude KTA. Voor er een nieuw gebouw opgetrokken wordt, zal er ook nog wat archeologisch bodemonderzoek zijn.

“Als alles naar wens gaat, is de school klaar tegen de zomer van 2023. Misschien zelfs vroeger”, zegt Will Verniest, voorzitter van scholengroep Karel de Goede. Er moest wel een tijdelijke oplossing gevonden worden voor de 480 leerlingen van het secundair en de 420 leerlingen van de lagere school. Die moeten het oude schoolpand al in de zomer van 2022 verlaten, dan worden de leslokalen immers al gesloopt om plaats te maken voor de expohal BRUSK van Musea Brugge.

Na lang zoeken heeft het Sint-Andreasinstituut een dubbele oplossing. Will Verniest legt uit: “Alle leerlingen van het secundair kunnen een jaar geherbergd worden in het VTI in de Boeveriestraat, de schoolrefter zal ingericht worden in dienstencentrum Van Volden. De leerlingen van het lager worden tijdelijk over drie locaties verdeeld: het Heilig-Hartschooltje, een stadspand langs de Boninvest en het parochiaal centrum in de Violierstraat. Tenzij we nog andere oplossingen vinden.”

Niet ideaal

Gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) vindt de oplossing verre van ideaal: “Het is niet goed voor de leerlingen dat de school over drie locaties gespreid wordt. Het stadspand aan de Boninvest is nu absoluut niet schoolwaardig. Al die miserie had kunnen vermeden worden, als de bouw van de expohal BRUSK een jaartje uitgesteld werd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.