Brugge zendt dansdochters uit

Febe Salembier. © Pascale Chevalier
Bieke Cobbaert

In september 2012 startte in het KTA Brugge het eerste jaar van de opleiding ‘Dans’. De laatstejaars die van het eerste tot het zesde middelbaar de opleiding hebben gevolgd, zetten nu een nieuwe stap. Na hun studies kunnen ze nog alle windrichtingen uit maar wij waren vooral benieuwd naar de drie studentes voor wie een buitenlands avontuur lonkt…

“IK VERLANG NAAR DE OPLEIDING IN AMSTERDAM”

Febe Salembier (18) volgde Latijn en maakte in het derde middelbaar de overstap naar de dansrichting van KTA Brugge. “Als klein meisje danste ik voor de tv. Mijn ouders merkten mijn passie op en sinds mijn drie jaar volg ik dansles. Ik ben mijn ouders zeer dankbaar. Dankzij hen kon ik mijn grote droom waarmaken om de dansrichting aan het KTA te volgen en zo nog beter te worden. Zonder hun steun was ik niet geraakt waar ik vandaag sta.”

De Roeselaarse studeert binnenkort af aan het KTA, maar er staat al een nieuwe uitdaging voor de deur. “Als je op semiprofessioneel niveau danst, begint het te kriebelen om nog hoger te geraken. Het was niet per se een doel om in het buitenland te dansen, maar door een aantal scholarships die me in Italië en New York brachten, werd ik meer aangetrokken tot een buitenlands avontuur. Mijn oog viel op Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam. Ik verlang enorm om de opleiding in Amsterdam te beginnen en daar in de stad te leven. Ik hoop daar nog meer uit te groeien tot een goede danseres.” (BC)

Axelle De Groote.
Axelle De Groote.© Katty Van Kerkhove

“LONDEN IS EEN DROOM DIE IN VERVULLING GAAT”

Axelle De Groote (19) danst al sinds haar vierde. “Ik kon niet op mijn stoel blijven zitten en vond het fantastisch om te bewegen, dus stuurde mijn mama mij dan maar naar een dansschool!”

Axelle volgde in het middelbaar de dansrichting aan het KTA Brugge en daarna lonkte het buitenlands avontuur voor de danseres. “Ik dans aan het Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance in Greenwich, London. Een droom die werkelijkheid is geworden. Nooit had ik durven verwachten dat ze mij ergens binnen zouden laten en al zeker niet hier in Londen! Het is hier fantastisch. Ik doe indrukwekkende ervaringen op bij choreografen van over de hele wereld. ik werk er zeer graag hard voor. Ik ben ervan overtuigd dat mijn harde werk zeker zal worden beloond. En als ik echt mag dromen, dan zou ik het fantastisch vinden om later te dansen bij een beste compagnies die er zijn, zoals Wayne McGregor of William Forsythe.”

Axelle uit Merelbeke heeft zelfs al een plan voor na haar danscarrière. “Dan wil ik als choreografe de danswereld in België opfleuren en groter maken!” (BC)

Laura Roef.
Laura Roef.© gf

“HOLLYWOOD IS TOPLOCATIE VOOR MIJN CARRIÈRE”

Laura Roef (18) uit Brugge studeert straks af en vertrekt naar het AMDA college of performing arts in Los Angeles. “Ik deed al ballet toen ik 2,5 jaar was. Ik heb bij twee dansscholen gedanst en zal nu zes jaar de specialisatie dans gevolgd hebben aan KTA Brugge. Ik heb heel mijn jeugd naar een buitenlands avontuur toegewerkt. Ook na de schooluren dans en oefen ik nog tot in de late uurtjes en ik volg ook zangles.”

“Los Angeles is een droom die in vervulling gaat. Het is echt fantastisch dat ik deze kans krijg en ik ben er me zeer bewust van dat dit een unieke kans is. Verhuizen naar LA is een grote stap in mijn leven, maar ik kijk er enorm naar uit. Het zal wel heel moeilijk zijn om mijn familie achter te laten, maar ze steunen me volledig. De school is gelegen in Hollywood waar alle film- en dansproducties worden geregisseerd. Het is dus niet alleen een topschool, maar ook een toplocatie om mijn carrière uit te bouwen! Als ik luidop mag dromen, dan hoop ik later deel uit te maken van een musicalgezelschap of dat ik kan mee dansen in films of clips. Daarna wil ik een dansschool openen.” (BC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.