Brugfiguren gaan ook in middelbaar aan de slag

Brugfiguren Rukhsana Zubair en Veronike Vervaecke met schepen voor Sociale Zaken Eddy Gryson. © EFO
Redactie KW

Uit het eerste rapport van brugfiguren Rukhsana en Veronike blijkt dat nogal wat kwetsbare gezinnen onder de radar bleven. “We breiden de werking daarom zelfs uit naar het middelbaar”, luidt het.

“Onze brugfiguren Rukhsana en Veronike zijn actief in zes lagere scholen. In de strijd tegen armoede gaan ze op zoek naar signalen zoals lege boterhamdozen, onbetaalde schoolmaaltijden of andere tekens die duiden op een probleem”, zegt schepen voor Sociale Zaken Eddy Gryson (Vooruit). Bredene breidt nu ook de werking uit: naast de drie vrije scholen en drie scholen van het GO! krijgt ook de Autonome Middenschool voortaan vaak een brugfiguur over de vloer.

Zware stap

“We zijn zes maanden geleden gestart met dit initiatief, maar dat was niet evident middenin de coronaperiode”, aldus brugfiguren Rukhsana Zubair en Veronike Vervaecke. “Klassen waren in quarantaine of ouders mochten niet op school komen. Sinds september zijn we op dreef en zijn we volop actief in de scholen. We luisteren naar hun signalen, staan aan de schoolpoort en detecteren armoede.”

Tachtig gezinnen krijgen nu een vorm van begeleiding. Dat gaat om huiswerkbegeleiding, er werd doorverwezen naar maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis en de brugfiguren breiden hun netwerk en dat van de ouders uit. Ze laten hen kennis maken met de sociale kruidenier, de jeugddienst, gezinsondersteuning De Katrol en de mogelijkheden voor steun. “We bereiken nu 80 gezinnen en nog veel meer kinderen”, weten Rukshana en Veronike. Het is soms een zware stap om met ons mee te gaan, maar het loont wel. We beginnen resultaten te zien.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier