https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bijna 700 leerlingen thuis na 20 besmettingen in lagere school

De Graankorrel blijft minstens tot en met volgende week woensdag dicht.© LVW
De Graankorrel blijft minstens tot en met volgende week woensdag dicht.© LVW
Redactie KW

Bijna zevenhonderd leerlingen uit de drie vestigingen van de Wervikse basisschool De Graankorrel moeten zeker tot woensdag thuis blijven door een vermoeden van clusterbesmetting. Iedereen wordt er getest. Ook in de vestigingen in Geluwe en Kruiseke zijn leerlingen en leerkrachten besmet met corona, maar daar blijven de scholen voorlopig nog wel open.

In de Wervikse basisschool De Graankorrel werden vorige week de eerste besmettingen vastgesteld en dat aantal blijft stijgen. Burgemeester Youro Casier (SP.A) gaf vrijdagavond een overzicht van de cijfers. In de drie vestigingen in Wervik zijn tien leerlingen en een leerkracht besmet, 88 leerlingen en twee leerkrachten moeten in quarantaine. In de vestiging in Geluwe zijn vier leerlingen en twee leerkrachten besmet, zestig leerlingen en twee leerkrachten moeten in quarantaine. In de vestiging van Kruiseke zijn twee leerlingen en een leerkracht besmet, twintig leerlingen moeten in quarantaine.

“De drie Wervikse vestigingen van De Graankorrel tellen samen 684 leerlingen, maar deze besmettingscijfers tonen duidelijk aan dat het in zulke omstandigheden moeilijk wordt om de school operationeel te houden”, zegt Casier. “Er is een vermoeden van clusterbesmetting, maar het is niet duidelijk of het om een bepaalde variant gaat van het coronavirus. Dat moet verder onderzoek uitwijzen.”

Alle leerlingen testen

Om verdere besmettingen tegen te gaan, werd er in overleg met de Crisiscel Stad Wervik, het schoolbestuur, het departement Zorg en Gezondheid en het CLB beslist om de vestigingen in Wervik minstens te sluiten tot en met woensdag 10 februari en over te gaan tot algemene, georganiseerde coronatesting van leerlingen en personeel.

De testen worden afgenomen door een testteam van UZ Gent. “Alle leerlingen, dus van 0 tot 13 jaar, in de drie vestigingen in Wervik worden getest. Ook de kleuters moeten getest worden, omdat er broertjes en zusjes over de verschillende vestigingen school lopen”, aldus Casier. “We weten nu nog niet hoe de testen zullen verlopen. In de loop van het weekend krijgen we van hogerhand de werkwijze door.”

Later wordt ook gecommuniceerd over afstandsonderwijs en de wijzigingen in de schoolorganisatie. Voorlopig neemt het stadsbestuur geen extra algemene coronamaatregelen. “Er wordt afgeraden om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten. Tevens is gevraagd om sociale contacten te vermijden, alleszins met kwetsbare personen”, besluit de Wervikse burgemeester.

(TP/EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten