Bib en scholen Poperinge werken samen aan betere leesvaardigheid

Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Uit onderzoeken in 2016 bleek dat de leesvaardigheid van kinderen onder druk staat. “Begrijpend lezen gaat achteruit. Het is nochtans een cruciale vaardigheid in het kader van onderwijssucces, maatschappelijke participatie en levenslang leren. Daarom experimenteert de bibliotheek sinds vorig jaar samen met drie lokale scholen binnen het project ‘Lezen op school’. Het project wordt ondersteund met Vlaamse middelen en verloopt in samenwerking met de VIVES-hogeschool”, zegt de Poperingse eerste schepen Loes Vandromme (CD&V).

In VBS De Zonnewijzer Reningelst, Klavertje 3 Oostvleteren en De Klimrank Poperinge gaan leesteams aan de slag. Elk team wordt geleid door een projectbegeleider van VIVES en bestaat uit leerkrachten, directie en een bibliotheekmedewerker. Samen gaan ze twee schooljaren lang aan de slag om de leesmotivatie en het leesplezier van kinderen te verhogen.

Vorig schooljaar werden al heel wat activiteiten op poten gezet. Kinderen maakten kennis met allerlei boeken via een Boekentafel en werkten met leeskoffers. Het boekenaanbod op school werd verbeterd dankzij de expertise van de bibliotheek. Het nauwe contact werkt versterkend in beide richtingen; scholen leren de bibliotheek kennen en de bibliotheek leert de klaspraktijk kennen.

Het juiste boek

Lerares Anneleen Coene van VBS De Zonnewijzer Reningelst: “Enkel door de leesmotivatie op te krikken, kunnen we de leesvaardigheid bij kinderen versterken. We zetten hier met de volledige school op in, anders heeft het geen zin. Eerdere initiatieven zoals Kwartierlezen worden door dit project aangevuld. We proberen kinderen een boek te laten kiezen dat bij hun interesses aansluit. Want dit blijft mijn overtuiging: er bestaan geen kinderen die niet graag lezen, alleen kinderen die het juiste boek nog niet gevonden hebben.”

Poperinge is samen met Vleteren (waar de bib afhangt van Poperinge, red.) de enige stad in de Westhoek die deelneemt aan dit project. Scholen gaan zeer regelmatig op bezoek in de bibliotheek, en regelmatig zijn er lezingen door jeugdauteurs.

“Na dit schooljaar is het de bedoeling om verschillende acties uit het project te verankeren in de dagdagelijkse werking van de scholen. De bibliotheek wil op haar beurt de opgedane kennis inzetten voor alle scholen in Poperinge en Vleteren”, besluit schepen Loes Vandromme.

(AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.