Betty De Mûelenaere volgt Trees Pieters op als voorzitter van KSO Tielt-Ruiselede

Trees Pieters (links) en Betty De Mûelenaere. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

In de ene stad verloopt de hervorming van het secundair onderwijs tumultueus, in de andere geruisloos. Hoe zit het met die hervorming in onze scholenstad? Het is vaak een afgeschermd wereldje waar buitenstaanders moeilijk toegang toe krijgen. Maar uiteraard lekt er altijd informatie naar buiten, die afgetoetst moet worden. Niemand is beter geplaatst om daar een passend antwoord op te geven dan Trees Pieters (72) en Betty De Mûelenaere (64), respectievelijk de afscheidnemende en de nieuwe voorzitter van KSO Tielt-Ruiselede.

In het aangename en stijlvol ingerichte Annexx by Shamrock verschijnen Betty De Mûelenaere en Trees Pieters stipt op tijd. Geen betere plek om het in alle rust over het secundair onderwijs in onze scholenstad Tielt te hebben. Er wordt binnenskamers hard gewerkt om ook in Tielt tot een sterk bevochten consensus over de (mogelijke) hervorming te komen. Wanneer de raad van bestuur van KSO Tielt de landing kan inzetten, is niet duidelijk. Witte rook is er nog lang niet. Dat hoeft niemand te verwonderen, want belangen lopen ook in het onderwijs wel eens uiteen. Eerst terug naar 2007.

Trees: “Toen deken Gaby Buyse wist dat ik met actieve politiek zou stoppen, vroeg hij mij om voorzitter van KSO Tielt-Ruiselede te worden. Ik wilde iets doen, zeker. Ik neem na tien jaar (twee mandaten van vijf jaar) bewust afscheid omdat ik wist dat Betty mij zou opvolgen.”

Betty: “In het begin van mijn loopbaan in het ziekenhuis heb ik een jaar of twee nog vier uur per week les gegeven in Aleydis, de school voor verpleegkunde, in Waregem. Ik had heel vaak ook contact met stagiairs. Vroeger was ik enkele jaren lid van het oudercomité, ook van de raad van bestuur van Poelberg Ommeland. Die interesse in onderwijs is er altijd geweest. Ik heb ook aggregaat gevolgd, maar ik legde nooit mijn examens af.”

Trees: “Het was een heel boeiende periode, maar dat was toch veel werk. Ik heb dat niet onderschat, toch was het bijna een halftijdse job. Het is een moeilijke materie, maar een schoolgemeenschap besturen kan je vergelijken met het leiden van een bedrijf: vestigingen, veiligheid, aanbestedingen, personeelsbeleid… We hebben bij de start tien jaar geleden een strategisch plan uitgewerkt. Maar niet alle directeurs waren toen scholengemeenschap-minded.”

Ze keken liever naar hun eigen school.

Trees: “Ja. Hun eigen school was het belangrijkste. Het was niet eenvoudig om al die neuzen in dezelfde richting te krijgen. Uiteindelijk is er met het commissiewerk veel verbeterd. De optimalisering was het voornaamste werk: al die verspreide diensten hebben we één onderdak gegeven. Die centralisering is bijna volledig rond in de Ieperstraat.”

De uitdagingen zijn groot, ook wat Tielt betreft.

Betty: “Dat weet ik en dat schrikt mij niet af. Trees blijft gelukkig lid van de raad van bestuur, dus ik kan verder bij haar terecht.”

Het gerucht doet de ronde dat er bij de vernieuwing van het secundair onderwijs in onze stad een brede eerste graad (alle eerste- en tweedejaars) komt op de site van De Bron. Klopt dat?

Betty: “Dat is niet waar. We zijn er absoluut nog niet uit.”

Wat is dan wel waar?

Betty: “Er is een grote oefening bezig met alle directies én met externen. We zijn heel blij dat de hervorming niet start in september 2018, maar een jaar later. Met de hand op het hart: we zijn er niet uit wat we gaan doen.”

Want de scholen willen hun eigenheid behouden…

Trees: “Nee, dat is verdwenen. Alle directeurs zijn nieuw, ook de adjuncten. We geraken er wel uit en koppelen dat eerst terug naar de leerkrachten.”

“Een brede eerste graad in De Bron is mogelijk en daarnaast domeinscholen. Er is echter nog totaal niks beslist!”

Evolueert KSO Tielt-Ruiselede vanaf 1 september 2019 ook naar domeinscholen?

Trees: “Het is te vroeg. We weten het nog niet. Er zijn nog gesprekken gepland. Het wordt een gezamenlijk zoeken en landen op iets.”

Betty: “Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met je infrastructuur. Je kan vandaag niks platgooien en morgen een nieuwbouw zetten. Domeinscholen? We weten dat ook nog niet. Dat wordt allemaal verder bekeken. We werken gezamenlijk aan een oefening, op Tielts niveau. Zonder te kijken naar andere steden.”

De Vives-school in de Beernemstraat is zo goed als gekocht.

Trees: “Nog niet gekocht, maar we zitten dicht bij de opmaak van een compromis. Bedoeling is dat daar Blok A (onderhevig aan betonrot) van het Sint-Jozefsinstituut komt. Voorzien is dat het contract met Vives begin februari wordt getekend. Alles is geregeld. Met Vives hebben we niet genoeg. We praten nu ook met de Zusters van het Geloof om op de site van Aleydis samen te werken.”

Betty: “Aleydis gaat niet weg. Het is te hopen voor Tielt dat er toch nog iets blijft.”

Meulebeke Tielt Ruiselede

Het Katholiek Secundair Onderwijs Meulebeke Tielt Ruiselede (scholengemeenschap Molenland) bestaat uit Sint-Jozefsinstituut Tielt, De Bron Tielt, Regina Pacis Tielt, VTI Tielt, De Ster Tielt, Sancta Maria Ruiselede, Sportschool Meulebeke en KSO Tielt Internaat (Regina Pacis, Sint-Jozefsinstituut). In de totale groep volgen circa 3.000 leerlingen secundair onderwijs.

De vzw KSO Tielt-Ruiselede, bestaande uit zes secundaire scholen (De Bron, het Handelsinstituut Regina Pacis, het Sint-Jozefsinstituut, het Vrij Technisch Instituut, de BuSO-school De Ster en het Instituut Sancta Maria Ruiselede), neemt in het Tieltse onderwijslandschap een belangrijke plaats in.

Onlangs heeft Trees Pieters na tien jaar voorzitterschap de fakkel doorgegeven aan Betty de Mûelenaere. Trees Pieters blijft nog wel actief als bestuurslid. Frans Samyn heeft zijn mandaat van gedelegeerd bestuurder beëindigd, zijn verantwoordelijkheden werden overgedragen naar Denise Van Wanseele.

Trees, had je als orgelpunt van je voorzitterschap niet liever die hervorming afgerond?

Trees: “Zeker. Persoonlijk sta ik niet afkerig tegenover een brede eerste graad, die ik dan alleen maar in De Bron ingepland zie, en domeinscholen. Maar nogmaals, de beslissing zal samen genomen worden. Het is spijtig dat in dit hele dossier de politiek niet vlugger heeft geschakeld. Dat zou ons op vandaag al veel verder hebben gebracht. Ik had het in Tielt zelf willen afronden, ja.”

Wanneer komt er witte rook uit de schouw?

Betty: “Het is belangrijk een goede beslissing te nemen, het gaat niet om de snelheid. Het gaat uiteindelijk om meer dan 3.000 leerlingen. We willen wie in Tielt school loopt verder kwaliteitsvol onderwijs aanbieden, daar gaat het over. Het is een heel zware opgave.”

Wat staat bovenaan jouw verlanglijstje, Betty?

Betty: “Er ligt heel wat werk op de plank. We zijn zeker niet tevreden over dat M-decreet. De ondersteuning komt vaak te kort. We geraken te vaak de expertise in het middelbaar onderwijs kwijt. Onderwijs was vroeger het centrum, nu hebben we de indruk dat zorg het centrum is. Leerkrachten zijn meer bezig met andere aspecten dan met lesgeven. De belasting voor de leerkrachten wordt veel te groot. We hadden een goed systeem, de slinger is aan de andere kant te ver doorgeslagen.”

“Het is belangrijk een goede beslissing te nemen, het gaat toch om de toekomst van 3.000 leerlingen in de regio”

Er komt ook verder samenwerking met het basisonderwijs.

Betty: “Poelberg-Ommeland is al een hele stap vooruit. Vergeet ook niet alle mensen die ervoor zorgen dat het vooruit gaat, dat er fusies van schoolbesturen komen. Het is belangrijk dat een einddoel bekend is.”

Wat is je grote drive?

Betty: “De aard van het beestje, zeker? In alles wat ik doe, ik zie de leerlingen voor mij. Ik ben ermee begaan. Dat had ik ook met stagiairs in het ziekenhuis. Het is belangrijk om alle kansen aan leerlingen en studenten te geven. Ook alle medewerkers hebben een grote drive. Dat samenwerken, ook in schoolbesturen en in het onderwijs algemeen, is heel belangrijk.”

Zijn vrouwen meer zorgend als voorzitter?

Trees: “Ik weet het niet.”

Betty: “Weet je, in het begin van mijn loopbaan heeft iemand gezegd dat ik een mannenverstand had. Wat dat is, weet ik niet. Nee, we zijn daar niet mee bezig.”

Mannen zijn vaak macho’s, vrouwen diplomatische brugfiguren?

Trees: “Dat kan misschien wel. Ja, vrouwen zijn eerder brugfiguren. Dat is vaak ook nodig. Maar eigenlijk hebben we een goed bestuur.”

Betty: “Heel zeker, ik ben ook trots op de groep.”

Betty De Mûelenaere

Privé

Betty De Mûelenaere (64) woont in Tielt en is getrouwd met Richard Neirynck, die binnen enkele maanden met pensioen gaat als algemeen directeur van het OLV van Lourdesziekenhuis in Waregem. Het koppel heeft twee dochters An-Sofie (37) en Beatrijs (36) en vier kleinkinderen Aymeric (9), Anthyme (8), Casper (7) en Pepijn (4).

Loopbaan

Ze volgde Grieks-Latijn aan het instituut Heilige Familie in Tielt. Daarna trok Betty naar het Instituut voor Verpleegkunde Sint-Geertruid in Gent. In 1978 behaalde ze een licentie medisch-sociale wetenschappen en ziekenhuisbeleid aan de KU Leuven. Datzelfde jaar begon ze haar loopbaan in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, waar ze meer dan 30 jaar werkte. Eerst als verpleegkundige, daarna als hoofdverpleegkundige en uiteindelijk als hoofd van het huishoudelijk en verpleegkundig departement. Ze is op vandaag onder meer lid van de raad van bestuur van het KBO Tielt, omgevormd tot Poelberg-Ommeland. Als voorzitter van KSO Tielt-Ruiselede volgde ze net Trees Pieters op.

Zittend Betty De Mûelenaere, staand Trees Pieters.
Zittend Betty De Mûelenaere, staand Trees Pieters.© Foto LVA

Trees Pieters

Privé

Trees Pieters (72) woont in Tielt en is getrouwd met Nick Van Hulle. Ze hebben samen twee kinderen: Stefaan (getrouwd met Fanny Galle) en Katrien. Ze is de grootmoeder van twee kleinkinderen: Stefanie (17) en Louis (15).

Loopbaan

Ze was vanaf begin de jaren 70 op lokaal niveau actief binnen CMBV (de voorloper van Markant), later werd ze nationaal actief binnen die organisatie als voorzitter van de CMBV-groep ‘Vrouwen en Beleid’. Daarnaast was ze werkzaam in het familiebedrijf van Nick. In 1977 was ze kandidaat voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, maar werd ze niet verkozen. Vanaf 1978 werd ze beroepshalve actief in de politiek en was ze werkzaam als kabinetsmedewerkster. Vanaf 1982 was ze lokaal voorzitter van CVP Tielt. Die functie zou ze uitoefenen tot 1988. Kort daarvoor, in 1987, was ze een eerste maal verkozen als provincieraadslid. Die functie zou ze uitoefenen tot 1994. In 1995 werd ze wel volksvertegenwoordiger als opvolgster van Stefaan De Clerck. In 1998 moest ze de Kamer weer verlaten nadat De Clerck ontslag nam na de ontsnapping van Marc Dutroux. Een jaar later kwam ze terug in de Kamer om er te blijven zetelen tot 2007. In de lokale politiek is ze actief geweest als gemeenteraadslid van Tielt en provincieraadslid.

Betty De Mûelenaere

Privé

Betty De Mûelenaere (64) woont in Tielt en is getrouwd met Richard Neirynck, die binnen enkele maanden met pensioen gaat als algemeen directeur van het OLV van Lourdesziekenhuis in Waregem. Het koppel heeft twee dochters An-Sofie (37) en Beatrijs (36) en vier kleinkinderen Aymeric (9), Anthyme (8), Casper (7) en Pepijn (4).

Loopbaan

Ze volgde Grieks-Latijn aan het instituut Heilige Familie in Tielt. Daarna trok Betty naar het Instituut voor Verpleegkunde Sint-Geertruid in Gent. In 1978 behaalde ze een licentie medisch-sociale wetenschappen en ziekenhuisbeleid aan de KU Leuven. Datzelfde jaar begon ze haar loopbaan in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, waar ze meer dan 30 jaar werkte. Eerst als verpleegkundige, daarna als hoofdverpleegkundige en uiteindelijk als hoofd van het huishoudelijk en verpleegkundig departement. Ze is op vandaag onder meer lid van de raad van bestuur van het KBO Tielt, omgevormd tot Poelberg-Ommeland. Als voorzitter van KSO Tielt-Ruiselede volgde ze net Trees Pieters op.