Besparend richting groenere scholen: scholengroep Scola investeert in zonnepanelen

Luc Van Hauwaert en Eric Pauwels zijn de voortrekkers van het zonnepanelenproject in de vier scholen. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Scholengroep Scola investeerde onlangs in zonnepanelen voor vier van haar scholen. Het gaat om de Vrije Centrumschool Marke (VCSM), ‘t Biekorfje in Aalbeke, vbs Bellegem en De Sprong Kortrijk.

Luc Van Hauwaert en Eric Pauwels zitten beiden in de cel Infrastructuur van scholengroep Scola en Eric zit ook in de cel Financiën. Zij zijn een beetje de promotoren van het project. Luc maakte de rendementsberekeningen. “Zonnepanelen zijn niet enkel goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee”, zegt hij. Eric vult aan dat het nu het moment was om het te doen, aangezien ze een gratis lening konden krijgen bij AGION (AGentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs). “We betalen op 15 jaar de lening aan 0% terug.”

Geschikte daken

De scholen die nu gekozen werden om er zonnepanelen te plaatsen, zijn deze waar er voldoende oppervlakte was om het vol te leggen met panelen en waar er nergens hinder was. “De daken moeten natuurlijk geschikt én geïsoleerd zijn. Er volgen ongetwijfeld nog scholen. In de Bissegemse scholen werkt men al langer met zonnepanelen.”

De zonnepanelen werden tijdens de herfstvakantie geplaatst door de firma Energie voor Morgen uit Roeselare. “In zes werkdagen lagen er 72 panelen in Aalbeke en in Marke, 88 in Bellegem en 122 in De Sprong. Deze laatste school wordt volledig groen want daar zal het verbruik volledig gedekt kunnen worden. De andere scholen moeten nog een beetje elektriciteit van het net pakken.” De panelen liggen overal ideaal georiënteerd. Alles is gemaximaliseerd naar de mogelijkheden van de omvormers.”

Groenere scholen

Er werd gekozen voor overdimensionering van de zonnepaneleninstallaties; zo maken we efficiënter gebruik van de omvormer. In de vier scholen samen ligt er 99.000 Wp (Wattpiek). “Dit zorgt voor een serieuze besparing. Om met een concreet voorbeeld te werken, betekent dit voor de school in Marke een besparing van 5.000 euro per jaar, wat wil zeggen dat de investering terugverdiend is in ruim 3,5 jaar.”

Een monitoringsysteem per school zorgt dat alles perfect gevolgd kan worden. “We zullen ook de kinderen nog meer bewust kunnen maken over verbruik en besparingen en gaan door de zonnepanelen nog meer richting groenere scholen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten