Bellegemse school Groenheuvel sluit na 50 jaar de deuren

Vandaag rinkelt de schoolbel voor de allerlaatste keer in basisschool Groenheuvel die in september 1969, dus 50 jaar geleden, opstartte. We blikken terug met enkele oud-personeelsleden.

Als afscheid werd er aan de school gekampeerd. © EDB

Vrijdag 28 juni is de laatste dag dat er school is in basisschool Groenheuvel aan de Groenweg. De meeste leerlingen trekken naar de GO-scholen Het Open Groene in Marke en De Kleine Kunstgalerij in Kortrijk.

Dinsdagavond kampeerden directie en leerkrachten, leerlingen en ouders nog een laatste keer op de schooldomeinen van basisschool Groenheuvel, die na 50 jaar gesloten wordt. Ook oud-leerlingen en oud-leerkrachten kwamen langs om een glaasje te drinken. Het was er een gezellig samenzijn en fijn weerzien op de speelplaats, want met het mooie weer kon alles buiten plaatsvinden.

Altijd gejeund

André Dhaene (96) uit Bellegem vindt het spijtig dat de school sluit. Hij was er 14 jaar werkzaam als buschauffeur en tuinman. “Wijlen Eric Bourry was er toen directeur. De school floreerde. We waren met twee buschauffeurs. De andere is ondertussen al overleden. Ik haalde kinderen op in Sint-Denijs, Kooigem, Zwevegem en Rollegem en hield ervan om langs de binnenbaantjes te rijden.” André ging graag naar zijn werk. Hij kende er ook alle leerlingen.

André D'Haene was 14 jaar werkzaam in de school.
André D’Haene was 14 jaar werkzaam in de school.© EDB

“Alle personeelsleden deden toen huisbezoeken. Ik heb me altijd gejeund.” André heeft al de gebouwen weten plaatsen die er nu nog zijn. “Ik heb mijn best gedaan om het er mooi te maken. Ik deed den hof. Ik werd hiervoor niet gecommandeerd en deed alles uit mezelf, zoals gras maaien en boompjes planten.” André heeft niets dan lof over de school, waar ook zijn dochter school liep. “Het was een goede school en ze gaven er goed les. Er zijn veel leerlingen die later een schoon postje kregen. Toen ik in 1985 op mijn 62e met pensioen ging waren er 250 leerlingen.”

Eerste personeelslid

Ook Afra Vermeulen (89) uit Bellegem werkte vroeger in basisschool Groenheuvel. “Ik was kokkin in de staatsschool van Bellegem, zoals die vroeger genoemd werd”, begint ze.

“Mijn dochter werd geboren in 1957. De school was er toen nog niet in Bellegem. Mijn man wijlen Aurel Malfait was al vroeg op de hoogte dat er in Bellegem een staatsschool zou komen. Mijn zoon die geboren werd in 1966 is er op 1 september 1969 – bij de start van het schooltje – kunnen starten. Hij was de eerste ingeschreven kleuter. Ik kreeg van het schoolbestuur een foto van mijn zoon met zijn boekentasje.” Afra vertelt trots dat ze zelf het eerste personeelslid was die van Brussel aangesteld was om er te werken. Haar man was in het stichtingscomité en is voorzitter geweest van de vriendenkring. “Toen mijn man verkozen werd als gemeenteraadslid heeft hij het voorzitterschap overgelaten aan Paul Buyse.”Afra werkte 21 jaar in de school. “De eerste directeur was meneer Vanluchene. Op het moment van directeur Bourry was de school een heel groot succes en ook directrice Jacqueline Vancoillie was een hele goede. Alle studiejaren zaten vol en er waren heel veel kleutertjes. Er is zelfs een periode geweest dat de kleuters in twee groepen moesten eten. In het begin kwam het eten vanuit een andere school en later werd er een volledig nieuwe keuken geïnstalleerd.” Afra ging met pensioen in 1991.

(Els Deleu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.