Basisschool Het Beverbos gaat laatste fase verbouwingen in

V.l.n.r. Ellery Ghekiere, Koen Neirynck, Pieter Deleersnyder, Delfine Snaet, Steven Bogaert en Els Kindt bij de nieuwe speeltoestellen naast het nieuwe kleuterblok.© Kurt
V.l.n.r. Ellery Ghekiere, Koen Neirynck, Pieter Deleersnyder, Delfine Snaet, Steven Bogaert en Els Kindt bij de nieuwe speeltoestellen naast het nieuwe kleuterblok.© Kurt
Redactie KW

Gemeentelijke basisschool Het Beverbos in Lichtervelde is al enkele jaren bezig met verbouwingswerken. De werken aan de refter en de sportzaal moesten echter worden gestaakt door het overlijden van de aannemer. “Ondertussen loopt de openbare aanbesteding voor de aanstelling van een nieuwe aannemer”, aldus schepen van Onderwijs Els Kindt (CD&V).

Het is al een lange rit geweest voor gemeentelijke basisschool Het Beverbos. Twaalf jaar geleden werden de eerste ontwerpen op tafel gelegd voor de modernisering van de schoolgebouwen. Eind 2018 werden die plannen uiteindelijk goedgekeurd en konden de bouwwerken, die twee jaar in beslag zouden nemen, van start gaan. Nadat de allerkleinsten hun intrek hadden genomen in het gloednieuwe kleutercomplex en de oude refter en sporthal werden afgebroken, leek de eindmeet midden 2020 in zicht. Helaas moesten de werken op dat moment opgeschort worden door het onverwachte overlijden van aannemer Peter Verhelst, zaakvoerder van Bouwwerken Verhelst uit Koekelare.

Offertes

Daarop moest de school op zoek naar een nieuwe aannemer. De openbare aanbesteding is intussen lopende. “Op 6 april worden de offertes geopend. Het budget wordt geraamd op 1.500.000 euro. Het is de bedoeling om nog voor de zomervakantie de werken te hervatten”, laat Els Kindt weten.

In deze laatste fase worden de refter en de sporthal aangepakt. De sporthal zal ook buiten de schooluren toegankelijk zijn, met een ingang langs de straatzijde. “Het is niet meer verantwoord om sportinfrastructuur enkel voor de school te realiseren”, licht Els Kindt toe. “Er zal gewerkt worden met een reservatiesysteem, zoals nu al het geval is bij OC De Schouw en JOC De Lichting.”

Nieuwe speeltoestellen

De werken aan de schoolgebouwen mogen dan wel even hebben stil gelegen, de speelplaats naast het kleutercomplex werd ondertussen wel opgefrist. “De avontuurlijke speelplaats is een stukje van een droom die gerealiseerd wordt”, aldus directeur Pieter Deleersnyder.

“De speelplaats is een stukje van een droom die wordt gerealiseerd”

“Het was belangrijk om de tijdslijn van de verbouwingen te volgen, voor het ontharden van de speelplaats en het aanleggen van een fietslus en zandbakruimte. Daarnaast is de samenwerking schoolteam-ouderraad en gemeente Lichtervelde een belangrijke basis in de eerste uitbouw nu, met een zitarena voor buitenonderwijs en voorstellingen, een klimmuur en apenbrugparcours. We spreken over een stukje droom, want onze plannen reiken nog veel verder”, zegt Pieter.

Coronamaatregelen

Door de nieuwe coronamaatregelen voor het onderwijs, wordt het bij Het Beverbos ook opnieuw puzzelen. De verbouwingen vormen hierbij echter geen probleem, horen we bij Pieter Deleersnyder: “We beschikken over een grotere speelplaats, wat voor het voorkomen van besmettingen door corona net positief is. De werfzone is op dit moment kleiner en neemt geen ruimte van de speelplaats in. De grote zaal fungeert dan weer als sportzaal en refter. Speeltijden zijn alternerend en er wordt gegeten in shiften. Enkel het wegvallen van de warme maaltijden is een aanpassing.”

Toch is de combinatie van corona en verbouwingen een pittige onderneming. “Dit heeft zeker invloed op de schoolorganisatie. De flexibiliteit en het engagement van het schoolteam is daarbij cruciaal. Het doel is om de impact zo klein mogelijk te houden. We kunnen hier gelukkig steeds rekenen op het enthousiaste Beverbosteam”, besluit Pieter. (Lien Henneco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.