Basisschool De Kiem gaat dicht na corona-uitbraak

De basisschool blijft wellicht dicht tot na de krokusvakantie.© GS
De basisschool blijft wellicht dicht tot na de krokusvakantie.© GS
Redactie KW

Door enkele nieuwe coronabesmettingen in de Vrije Basisschool De Kiem in Ruddervoorde hebben directie en het CLB beslist om de school vanaf woensdag 10 februari te sluiten.

Er was al een besmetting in het vierder leerjaar en de klas was al in quarantaine, maar gisterenavond kregen de ouders dan het bericht dat er meerdere kinderen ziekteverschijnselen vertoonden in verschillende klassen en leerjaren. Daarom werd beslist om vandaag, woensdag, alle lessen op te schorten en de school te sluiten.

Bij een eerste besmetting in het tweede leerjaar deed het CLB een contactonderzoek. De nauwste contacten van het positief geteste kind in de klas en in de eetzaal werden aangeschreven, kregen een code om zich te laten testen en werden in quarantaine gezet. De andere leerlingen van de klas werden als laag risicocontact omschreven en die kinderen mochten naar school komen.

De klas werd niet volledig in quarantaine geplaatst omdat er in die klas bij de kinderen nog geen ziekteverschijnselen waren, dit in tegenstelling tot het vierde leerjaar waarin verschillende kinderen symptomen vertoonden.

Te veel leerkrachten afwezig

“Maar nu er een tweede positief geteste leerling is in het tweede leerjaar, moesten we opnieuw met het CLB-team, waar een arts deel van uitmaakt, overleggen. Zij volgen de opgelegde protocollen vanuit de overheid en geven ons door welke stappen wij moeten ondernemen. Wij vertrouwen hierbij op hun deskundigheid”, aldus het directieteam Machteld Van Asbroeck en Nicole Marcus.

Het gevolg is dat het tweede leerjaar en de juf in quarantaine moet. Er zijn dan al acht personeelsleden afwezig door ziekte of quarantaine, maar tot nu toe is slechts één van hen positief getest. Op die manier wordt het heel moeilijk om de lessen op een kwalitatieve manier verder te organiseren. Verschillende ouders lieten de school weten dat ze heel ongerust zijn en hun kinderen preventief willen thuishouden om de veiligheid in hun gezin te bewaren.

“Vanuit deze evolutie hebben we, in overleg met het schoolbestuur, een moeilijke beslissing genomen om te voorkomen dat nog meer gezinnen in de problemen komen en nog meer leerkrachten uitvallen. De lessen zullen vanaf woensdag 10 februari niet meer doorgaan. We vragen om jullie kind(eren) zoveel mogelijk thuis te houden. We voorzien opvang voor de kinderen die nergens terecht kunnen, maar er zal geen les gegeven worden”, benadrukt de directie.

Deze morgen is er overleg met het CLB en met de gemeente over de definitieve beslissing om de school te sluiten tot aan de krokusvakantie en de resterende dagen via thuisonderwijs te werken.

(GST)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.