Basisschool De Boomgaard luidt innovatief onderwijsproject in

Donderdag 9 september is de kickoff gegeven van het project Boomgaard 2025, de school van morgen, de school van de toekomst. Met het openingsmoment van 'De Loft' werd alvast een voorsmaakje gegeven waar Go De Boomgaard naar toe wil. © BRU
Redactie KW

Op donderdag 9 september is in basisschool De Boomgaard gelegen aan de Vlaskouter, ‘De Loft’ geopend. De opening van ‘De Loft’ betekende meteen ook de aftrap voor het innovatief onderwijsproject ‘Boomgaard 2025’.

Het project Boomgaard 2025 moet ervoor zorgen dat de school zich zal ontwikkelen tot een leeromgeving met de nadruk op een gezonde en expressievolle connectie waarin kinderen in beweging zijn met oog op de innovatieve wereld van vandaag en morgen. “Deze kick-off betekent meer dan gewoon de metamorfose van een klaslokaal”, verduidelijkt directeur Stefaan Carpentier. “Het is meteen het startschot voor de school van morgen, onze school van de toekomst. In ons innovatief onderwijssysteem die we voor ogen hebben zetten we in op samenwerken, krachten bundelen en specialisatie.

In ons innovatief onderwijssysteem zetten we in op samenwerken, krachten bundelen en specialisatie – Directeur basisschool De Boomgaard Stefaan Carpentier

Voor indeling van klaslokalen zoals we deze vroeger kenden, waar alle banken netjes in een rij staan en waar leerlingen een ganse dag op dezelfde stoel en bank zitten, is er geen ruimte in dit systeem. In plaats daarvan voorzien we leerhoeken, flexibele leerplekken en ruimtes waar interactie centraal staat en die kinderen aan het denken zet en zelf probleemoplossend laat ontdekken en handelen. Daarnaast zorgen we er eveneens voor dat ieder kind op school beschikt over een eigen laptop, zoals dit momenteel al het geval is voor onze leerlingen van het derde tot zesde leerjaar.

Digitale media

Vanaf het derde kleuter zorgen we er tevens voor dat digitale media verweven zit in de dagelijkse praktijk en in zo’n innovatieve klasomgeving heb je uiteraard ook een spreekwoordelijke waterput nodig, waar ieder kind kan langsgaan om kennis bij te tanken. De eerste fase in dit ambitieus project was alvast De Loft. Het is ook meteen het startschot voor wat de komende jaren nog komen zal.” Bij het project De Loft werd de bestaande infrastructuur aan een make-over onderworpen, zodat er drie verschillende ruimtes ontstonden die de namen Da Vinci, Van Gogh en Mondriaan meekregen. Tegen 2025 moet het project Boomgaard 2025 in een eindfase gekomen zijn. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier