Bart Dochy ondertekent ‘Goede Vrijdag-akkoord’: Marc Ballekens wordt nieuwe directeur PCLT Roeselare

Bart Dochy, voorzitter Raad van Bestuur, wenst de nieuwe directeur Marc Ballkens (rechts) alle succes toe.
Bart Dochy, voorzitter Raad van Bestuur, wenst de nieuwe directeur Marc Ballkens (rechts) alle succes toe.
Wouter Vander Stricht

Het praktijkcentrum voor Land – en tuinbouw te Roeselare laat bij monde van zijn voorzitter Bart Dochy weten dat Marc Ballekens vanaf begin mei de directeur wordt van het PCLT. Hij volgt er dan Geert Chys op. De beslissing viel deze ochtend tijdens een speciaal bijeen geroepen Raad van Bestuur waar de samenwerking ook meteen werd bekrachtigd. Gezien het specifieke karakter van de dag, krijgt deze overeenkomst door Dochy en Ballekens de connotatie het ‘Goede Vrijdag-akoord’.

Marc Ballekens komt hiermee aan het roer van een uniek praktijkcentrum in Vlaanderen dat excelleert op naschools agrarisch en para-agrarisch praktijkgericht onderwijs in de breedste zin van het woord.

Het PCLT – opgericht in 1972 – is gelegen op de scholencampus Zuid in de gelijknamige Zuidstraat in Roeselare. Het centrum profileert zich als kenniscentrum in het teken van een duurzame land – en tuinbouw met steeds meer oog voor duurzaamheid, veiligheid en ergonomie. Uniek in zijn soort is de grote praktijkhal waar de theorie onmiddellijk ter plaatse in de praktijk kan gebracht worden. PCLT wil zijn aanbod ook verder uitbreiden naar de industrie in het algemeen en in het bijzonder naar de voedingsindustrie.

Het PCLT heeft drie opleidingsgroepen: met name landbouw, groen en industrie. De opleidinggroep ‘landbouw’ biedt 45 verschillende opleidingen aan met zeer uiteenlopende disciplines, gaande van fytolicentie tot het zelf bereiden van zuivelproducten. De opleidingsgroep ‘groen’ heeft een aanbod met 70 verschillende opleidingen met een brede waaier van opleidingen gaande van boomverzorging tot het onderhoud van tuinmachines. De opleidinggroep ‘industrie’ telt eveneens zowat 70 opleidingen gaande van hydraulica metaal en eleltronica tot attest heftruckbestuurder.

Europees landbouwbeleid

Marc Ballekens (56) is geen onbekende in de agrarische en para-agrarische sector. Van 1988 tot 2009 was hij actief als marketing manager bij het toenmalige familiale zaadbedrijf Clovis Matton. Sinds 2009 was hij strategisch directeur van Limagrain Belgium en maakte sinds 2019 ook deel uit van het directiecomité van Limagrain Noord-West Europa. Ballekens is in de agrarische sector vooral bekend door zijn meer dan 1.800 toespraken over Europees landbouwbeleid en het opvolgen van de verschillende landbouwmarkten. Als zoon van een landbouwschooldirecteur en landbouwer heeft hij zowel affiniteit met het hele werkveld alsook met het landbouwonderwijs. Marc Ballekens heeft ook een zelfstandig landbouwbedrijf in bijberoep waarbij hij naar eigen zeggen al van in de kleuterklas gebiologeerd was door tractoren en land- en tuinbouwbouwmachines in het algemeen.

De nieuwe directeur wil samen met de medewerkers van het PCLT de vele bestaande relaties en samenwerkingsverbanden optimaliseren en versterken. Maar meteen kijkt hij ook al uit naar het realiseren van nieuwe samenwerkingsverbanden. Hij kijkt hiervoor vooral richting voedingsindustrie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.