Babette (4) dolenthousiast aan de schoolpoort twee maanden na zwaar verkeersongeval

Babette zweefde een week lang tussen leven en dood, maar staat nu dolenthousiast aan de schoolpoort. © TL
Redactie KW

Begin deze zomer raakte ze nog levensgevaarlijk gewond bij een zwaar verkeersongeval. Maar maandagmorgen stond Babette (4) vol enthousiasme aan de schoolpoort. “We moesten haar deze vakantie zoveel ontzeggen. Ze had écht zin in school.”

Met een glimlach van oor tot oor. En een troostend handje voor haar kleine zus. Babette (4) uit Wevelgem vocht aan het begin van de zomervakantie nog voor haar jonge leventje. Maar maandag stapte ze fier terug de speelplaats van de gemeentelijke basisschool in de Goudenregenstraat op. “We zijn enorm trots op haar”, zegt mama Emma Glorieux. “Het is niet te geloven hoe sterk zij is. Het wordt geen normaal schooljaar voor haar, maar ze heeft alleszins enorm uitgekeken naar die eerste schooldag.”

We hebben haar de ganse vakantie zoveel moeten ontzeggen dat we dat niet ook nog eens wilden afnemen

Op 10 juli was Babette met haar grootouders op weg naar De Haan voor een dagje aan zee. Maar langs de Expresweg in Jabbeke merkte een vrachtwagenbestuurder de auto niet op toen die voor de rode lichten stond te wachten. De klap was enorm en de kleine Babette werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd. Een week lang zweefde ze tussen leven en dood. En toen ze eindelijk weer wakker werd, kon het meisje niets meer zien.

Maar twee maanden later is enkel aan het kortgeschoren kopje nog te zien wat een helse vakantie Babette er heeft op zitten. Ze lacht, springt en praat honderduit. Haar ouders hadden kort na het ongeval nooit durven dromen dat ze op 1 september alweer naar school zou kunnen gaan. Maar Babette stond er alsof het de normaalste zaak ter wereld was. “Super enthousiast. Ze verlangde ook echt om haar vriendjes terug te zien. Voor haar is het eigenlijk evident dat ze weer naar de klas mocht.”

Halve dagen

Tot aan de kerstvakantie zal Babette wel slechts halve dagen kunnen gaan. De revalidatie is momenteel nog te zwaar. “Ze gaat nu drie halve dagen naar school en twee dagen naar de revalidatie in Gent. Die dagen liggen niet vast, maar zo zal wel elke week er uit zien”, zegt mama Emma. “Bovendien mag ze in die periode ook niet op de speelplaats spelen. En turnen of zwemmen zit er ook niet in. Dat is nog te gevaarlijk.”

Emma is zelf nog de hele maand september thuis. Op die manier kan ze Babette ‘s middags opvangen en op de andere dagen naar Gent brengen. Maar daarna moet ze weer gaan werken. “Dan kan het puzzelen beginnen. Maar goed, dat zal allemaal wel lukken. We zijn nu vooral dolgelukkig dat ze het zo goed doet. En het feit dat ze weer naar school kan gaan betekent voor haar ook heel erg veel. We hebben haar de ganse vakantie zoveel moeten ontzeggen dat we dat niet ook nog eens wilden afnemen.”

(TL)