Anny Coffyn neemt afscheid van Ieperse Capucienenschool: “Ik zal het allemaal missen”

Het afscheid was een vestimentair ‘specialleke’: zowel kinderen als leerkrachten droegen allemaal een keukenschort. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Vrijdag 29 oktober nam de Capucienenschool afscheid van Anny Coffyn. Anny was jarenlang één van de vaste gezichten in de refter van de Nachtegaallaan. “Ik vertrek met spijt, het wordt aanpassen maar alles valt wel in de plooi”, vertelt Annie.

Annie (60) is getrouwd met Patrick Debuyserie en woont in de Anjelierenlaan in Ieper. “Ik ben nog uit de tijd toen de schoolplicht tot 16 jaar was en men dan de school mocht verlaten”, vertelt Annie.

“Eén maand voor ik 16 jaar werd, ging ik werken bij Bambino in de D’Hondtstraat in Ieper waar ik zorgde voor de bekleding van kinderwiegjes. Ik heb dit werk 11 jaar volgehouden. Daarna heb ik bij Ysco in Langemarkt gedurende 15 jaar gewerkt. Na een operatie heb ik dat werk moeten opgeven. In 2007 ben ik hier in de Nachtegaallaan kunnen beginnen. Ik werkte in de refter en zorgde na de klasuren voor opvang als dat nodig bleek.”

Helpende handen

“Tafels indekken, afruimen en opnieuw indekken voor de volgende shift, bekers water vullen en afwassen, enzovoort. In het middagteam heeft elk zijn vaste taak”, aldus directeur Stijn Dujardin. “Nu Anny met pensioen gaat, wordt het kwestie van de geoliede machine goed draaiende te houden. De eetzaal van een school, we kunnen er ons allemaal wel iets bij voorstellen. Van erwtjes die wel eens door de lucht vliegen tot een beker water die omvalt.”

“Van te veel kabaal tot potten die tot de laatste druppel uitgelikt worden omdat de macaroni zo lekker is. Maar weinigen staan stil bij wat er allemaal gebeurt vlak vóór en vlak ná de gezellige kinderdrukte in de refter. De helpende handen van Anny zorgden er mee voor dat er voldoende borden waren, ook voor de tweede shift eters, dat iedereen een beker water krijgt, dat de restjes van de borden verdwijnen, enzomeer.”

Kooklessen volgen

Nu Anny met pensioen gaat, komt er meer tijd vrij voor andere zaken. “Het wordt wat aanpassen, maar het komt wel in orde”, vertelt Anny. “Mijn man gaat volgend jaar met pensioen. Ik heb dus nog wat tijd om die overgang te verwerken. Ons dochter Cynthia is getrouwd met Chiel Barbier. Ze hebben een dochtertje Finn die één jaar en een maand oud is. Ze zal wel dikwijls bij ons terecht kunnen als haar ouders uit werken gaan. We zullen wel geregeld op haar passen, dat gebeurt trouwens nu al.”

“In mijn vrije tijd ga ik zeker kooklessen volgen, een beetje in het verlengde van mijn job. Wandelen en reisjes maken zal ook wel op onze bucketlijst staan. Maar een ander leven leiden, wordt zeker aanpassen. Het belangrijkste is gezond blijven. Ik heb hier in de Capucienenschool drie directies gekend: Marleen Vandenberghe, Kris Coussens en Stijn Dujardin, alle drie toffe mensen. Ik zal hen missen, net zoals de leerkrachten, de vele reftercollega’s en de schoolkinderen”, besluit Anny Coffyn.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.