Animatoren van De Warande worden bedankt tijdens 70ste zomerwerking

Schepen van Jeugd Bert Herrewyn (links) is vol lof en dankt alle animatoren, vrijwilligers en medewerkers van De Warande. © LO
Redactie KW

Speelplein De Warande in Heule beleeft dit jaar zijn 70ste speelzomer. Veertig Wasper-animatoren zorgen ervoor dat gemiddeld 226 kinderen per dag zich kunnen uitleven in deze moeilijke coronatijden. Al is dit alles niet meer evident, het lukt hen aardig. Respect!

Schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) is vol lof en dankt alle animatoren, vrijwilligers en medewerkers van De Warande. “Dankzij hun inzet kunnen onze kinderen en jongeren genieten van een fantastische zomer. Ze hebben het de voorbije maanden niet gemakkelijk gehad”, zegt de schepen.

“Naar aanleiding van de vierde dag van de animator op 30 juli willen we hen danken voor hun onvoorwaardelijke inzet.” De ‘Dag van de animator’ is een co-organisatie van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking, Jeugddienst Don Bosco en Kazou. Het grootste speelplein uit de omgeving zit aan zijn maximumcapaciteit. Daardoor is er een inschrijvingsstop van 13 juli tot eind augustus.

Veilige zones

Door de coronacrisis is speelplein De Warande opgesplitst in 3 zones. Een zone waar Wasper de speelpleinwerking verzorgt. Een tweede zone waar jeugdverenigingen bivakkeren en tenslotte is er ook de vrije bezoekerszone. Iedere zone is strikt van elkaar gescheiden, ze hebben een aparte ingang. “Iedereen blijft in zijn zone. Een vrije bezoeker kan niet binnen in de speelpleinwerking. We moeten streng zijn”, vertelt speelpleincoördinator Henk Vandeghinste.

“Het is de eerste maal dat ik dit zo moet coördineren. Ook voor mij is het een grote uitdaging. Niets is evident, alles moet anders. We hebben veel voorbereidingen en kopzorgen gehad, maar de werking draait vlot. Er is nog geen enkele besmetting vastgesteld.”

Niettegenstaande de moeilijke uitdaging slagen de veertig animatoren van Wasper er toch in om alles in goede banen te leiden. Ze hebben de speelpleinwerking in tien bubbels verdeeld. Ieder bubbel heeft zijn eigen animatoren, eigen materiaal. Alles verloopt in kleurbubbels van maximaal vijftig personen inclusief de animatoren die ook de nodige afstand respecteren.

Duizend kampeerders

De animatoren komen zelfs niet in contact met hun collega’s. Ze blijven in hun bubbel. Er zijn geen moni-avonden, noch externe traktaten en avondcatering. Het is een verantwoordelijkheid en een organisatorische opdracht van jewelste dat hen aardig lukt.

Naast de Wasper-speelpleinwerking is er ook het jeugdverblijfcentrum waar er deze zomer zes jeugdbewegingen komen kamperen. “We zorgen ervoor dat de duizend jeugdige kampeerders zich veilig kunnen uitleven en laten niets aan het toeval over”, vertelt coördinator Henk Vandeghinste.

Gelukkig heeft De Warande sinds de uitbreiding meer faciliteiten en kunnen ze alle maatregelen waarborgen. “We hebben de nodige faciliteiten. Het oude gebouw hebben we tijdelijk weer in gebruik genomen om iedereen een plaats te kunnen geven”, zegt schepen Bert Herrewyn. “Het is allemaal niet evident om alles te realiseren en we zijn de enige werking in de regio die negen weken open is.”

(CHH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.