Amper twee scholen hebben nog leerlingenvervoer

Redactie KW

In slechts twee van de tien Izegemse basisscholen is er nog leerlingenvervoer: in de basisschool voor Buitengewoon Onderwijs De Zonnebloem en in de basisschool Bellevue van het gemeenschapsonderwijs. Alle andere scholen hadden ofwel nooit leerlingenvervoer of haakten af omwille van te hoge kosten.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

“In de 23 jaar dat ik directeur ben van de Sint-Pietersschool in de Prinsessestraat en De Knuffel in de Reigerstraat is er nooit leerlingenvervoer geweest”, zegt Luc Ghekiere. Dit is typerend voor de meeste andere basisscholen, die op een tweetal uitzonderingen na nooit busvervoer kenden.

De basisschool Bellevue heeft wel leerlingenvervoer, dat geregeld wordt vanuit de scholengroep 26 Mandel-Leie van het gemeenschapsonderwijs in Roeselare. “Een service om de last voor de ouders te verminderen”, zegt Jo-Ann Goddeeris, coördinator van het leerlingenvervoer. “Het heeft ook een sociale functie omdat de begeleider vlugger weet als er iets verkeerd loopt in een gezin. Leerlingenvervoer heeft uiteraard een kostenplaatje. Ouders betalen 100 euro per kind voor het hele schooljaar. Dat is de helft van een abonnement bij De Lijn. Gezinnen die het moeilijk hebben om de factuur in één keer te betalen kunnen een afbetalingsplan krijgen.”

De Zonnebloem

De leerlingen worden dit jaar al voor de tweede keer op een aantal centrale opstapplaatsen opgehaald. “Dat verkort de reistijd van de bussen, die bovendien uitgerust zijn met een track and trace-systeem. Niet om de chauffeurs te controleren, maar om vanuit Roeselare chauffeurs op de hoogte te houden van mogelijke files zodat ze hun toer kunnen aanpassen.”

“We starten het schooljaar met een pilootproject”

In De Zonnebloemschool is er eveneens leerlingenvervoer. “Kinderen van wie De Zonnebloem de dichtstbijzijnde school Buitengewoon Onderwijs is, hebben daar recht op”, zegt directrice Lieve Vandaele.

Opvang in school

“We starten voor het nieuwe schooljaar met een pilootproject, gestuurd door de overheid. Nieuwe leerlingen die binnen 1,5 km van school wonen, hebben geen recht meer op gratis vervoer. Wie verder woont wordt opgehaald aan huis of op een gemeenschappelijke opstapplaats.”

“En vanaf 1 september is er voor- en naschoolse opvang in school, zodat het voor veel ouders haalbaarder is zelf hun kind te brengen en op te halen. Veel ouders kiezen nu al voor opvang. Onze leerlingen komen echter uit de ruime regio naar De Zonnebloem en ouders zijn niet altijd in staat om hun kind zelf te brengen en dan is er leerlingenvervoer.”

“We blijven ook ouders stimuleren om hun kinderen zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te laten komen, zeker als voorbereiding van hun overstap naar het secundair onderwijs. Mandelcar zorgt met hun Lijn-bussen voor het vervoer. De begeleidster is van onze school.”