Alveringemse coalitiepartners in de clinch over waar zes moslimkindjes naar school mogen

Zes leerkrachten van de vrije basisschool kwamen naar de gemeenteraad in Alveringem. © AB
Redactie KW

In Alveringem is coalitiepartner CD&V woedend op OCMW-voorzitter Karolien Avonture van Gemeentebelangen. Dat bleek donderdagavond op de gemeenteraad.

Germain Dhondt van CD&V had op de gemeenteraad van november en december aan coalitiepartner Gemeentebelangen gevraagd om de zes kinderen van twee Syrische gezinnen, die onlangs in de Alveringemse pastorie hun intrek namen, niet meer automatisch naar de gemeenteschool te sturen. Volgens hem moest ook de vrije basisschool de kans krijgen om die leerlingen op te nemen. Toch zitten de zes kinderen sinds kort in de gemeenteschool.

“Schooldirectrice is welkom”

“Ik heb twee keer een signaal gegeven dat wij de discriminatie van de vrije basisschool door Gemeentebelangen niet meer dulden. Toch leggen jullie dit signaal compleet naast jullie neer. Ik noem het een schande”, sprak Germain Dhondt. Om zijn betoog kracht bij te zetten, waren zes leerkrachten van de vrije basisschool naar de gemeenteraad gekomen.

“De gemeenteschool is het ondertussen gewoon om moslimkinderen op te nemen”, reageert Karolien Avonture. “Ook voor de maatschappelijk assistent – die voor deze kinderen het nodige doet – was hen naar de gemeenteschool sturen, het gemakkelijkst om werken. Het is de schooldirectrice die naar mij moet komen, niet een politicus. De aanwezigheid van zes leerkrachten verandert daar niets aan. Ik ben bereid met haar te spreken en wacht dus op een signaal.”

“Het kwaad is geschied”

De schepenen Dirk Vermeulen en Jacques Blanckaert (CD&V) zijn woedend. “Dit zit ons zeer hoog. Dat de OCMW-voorzitter zich achter haar personeel verschuilt, is erg. Als wij iets overeenkomen, dan hopen we dat ze daaraan gevolg geeft en de boodschap aan haar maatschappelijk assistent overbrengt. De telling van de kinderen gebeurt op 1 februari. Het kwaad is dus geschied voor de vrije basisschool. Wij dulden niet meer dat Gemeentebelangen deze school benadeelt. Of dit onze verdere samenwerking in het gedrang brengt? Dat zullen we zien”, besluit Jacques Blanckaert. “Maar het doet er alleszins geen goed aan.”

(AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.