Actiecomité Leefbare Augustijnenwijk tekent bezwaar aan tegen komst scholensite SMSI

Pascal Vandamme en Dirk Demeyer.© (Foto EF)
Pascal Vandamme en Dirk Demeyer.© (Foto EF)
Redactie KW

Inwoners van en rond de Augustijnenstraat vrezen een grote impact van de nieuw te bouwen schoolsite in hun buurt. Waar nu het VTI is wil de scholengroep Sint-Maartensscholen Ieper (SMSI) een nieuwe school bouwen op een totale oppervlakte van 20.800m². “We richten ons niet tegen de scholengroep, maar wij willen dat ons wijk leefbaar blijft.”

In Ieper plant de scholengroep Sint-Maartensscholen (SMSI) een nieuwbouwproject waarbij de 2de en de 3de graad van het college, Lyceum, Immaculata en de Heilig Familie worden samengebracht op een site aan de Augustijnenstraat, waar nu al het VTI is gelegen. Het is de bedoeling dat de volledig bovenbouw van het onderwijsaanbod van de Sint-Maartenscholen samenkomt aan de rand van de stad. De site zou goed zijn voor 2.300 leerlingen en 400 leraars en een oppervlakte inpalmen van 20.800m². In het VTI zitten momenteel zo’n 600 leerlingen.

“Het spreekt vanzelf dat dit een geweldige impact heeft op de leefbaarheid in de wijk”, zegt dokter Dirk Demeyer, die aan Helakker woont. De gepensioneerde anesthesist-spoedarts is samen met buurtbewoner Pascal Vandamme het gezicht van het Actiecomité Leefbare Augustijnenwijk. Die groep werd opgericht in februari 2020 nadat de plannen over de school bekend raakten. “Op die eerste vergadering daagden zo’n 100 buurbewoners op, wat toch wil zeggen dat er enige bezorgdheid is”, aldus Dirk Demeyer.

Op de laatste gemeenteraad van Ieper gebeurde de voorlopige vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Campus Veurnseweg. Een RUP is een plan waarmee de stad in een bepaald gebied de bestemming van een terrein vastlegt. Wie wil heeft nu 60 dagen tijd om een bezwaarschrift in te dienen en het actiecomité zal van die periode gebruik maken dat effectief te doen. “We benadrukken dat wij ons niet richten tegen de SMSI of tegen haar pedagogisch project, maar wat wij wel willen, is het garanderen van de mobiliteit, de veiligheid en de leefbaarheid van de Augustijnenwijk”, aldus de dokter.

Dat het inplanten van een grote school meer verkeersdrukte met zich meebrengt, is zo klaar als een klontje. In een haalbaarheidsonderzoek over de campus staat te lezen dat de site momenteel slecht verbonden is met het openbaar vervoer. Dat betekent dat niet alleen de frequentie van de bestaande buslijn moet worden opgedreven, maar er moet worden bekeken of er geen herschikking van de lijnen nodig is. Daarnaast dringen zich grote investeringen op naar fietsveiligheid toe. “Ook voor de gezondheid is meer verkeer nefast”, klinkt het. “Een grote school op deze plek betekent meer gemotoriseerd verkeer op de as Noorderring – Veurnseweg – rotonde – Haiglaan. In die straat wordt het trouwens steeds maar drukker. Woningen die worden verkocht worden steevast vervangen door appartementen, wat automatisch meer bewoners betekent. Die mensen moeten ook allemaal op hun werk geraken.”

Een ander punt waarover het actiecomité zich zorgen maakt, zijn de schoolgebouwen die leeg komen te staan in de binnenstad. Zodra de nieuwbouw klaar is, zullen de panden van het huidige College en Immaculata een mogelijke stadskanker worden .Voor deze sites moet een andere bestemming gezocht worden. “Daarvoor vrees ik een beetje”, zegt Dirk Demeyer. “Het doet me denken aan de oude bibliotheek aan De Meersen. Die stond tientallen jaren te verloederen tot ze uiteindelijk tegen de vlakte ging om plaats te maken voor woonblokken. Ik hoop dat de schoolgebouwen niet diezelfde weg opgaan en eveneens slachtoffer worden van de appartementisering van onze mooie stad. Trouwens, als je een groot deel van het schoolleven weghaalt uit de binnenstad, dan offer je toch een deel van de identiteit van de stad op. Veel scholieren komen in het weekend met hun ouders naar Ieper, precies omdat ze tijdens de week iets hebben zien liggen dat ze willen kopen, wat de lokale economie ten goede komt.”

Het actiecomité had liever een andere locatie gezien voor de school, namelijk ‘de spie’, waar vroeger het NMBS-goederenstation te vinden was. “We zijn trouwens niet de enigen die dat zeggen. In het haalbaarheidsonderzoek van Studio Thijs Vermeulen lezen we dat de locatie van het VTI niet optimaal is. In de denkoefening ‘Jong Ieper droomt de stad’, opgemaakt door enkele slimme mensen, stelt men voor om voor de bovenbouwschool in te zetten op de zone ‘de Spie’.”

Het actiecomité hoopt nu dat Gecoro (De Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening is een gemeentelijk adviesorgaan, nvdr) na het indienen van het bezwaarschrift negatief adviseert aan het stadsbestuur. “Het zou één van de de eerste keren zijn dat de stad een negatief advies van Gecoro naast zich neer zou leggen. Mocht het echter voor ons negatief uitdraaien, dan zijn er nog mogelijkheden om te procederen.” (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier