Achttal klassen van VTI Tielt krijgen opnieuw afstandsonderwijs na clusterbesmetting

© TM
Redactie KW

Op het VTI van Tielt is het sinds maandag rustiger dan normaal op de speelplaats. Een achttal klassen van de school volgt immers opnieuw les in afstandsonderwijs, en dat al zeker tot en met woensdag 24 november, omdat er een cluster aan coronabesmettingen ontdekt werd. Heel wat leerlingen en leraren werden daardoor plots hoogrisicocontacten.

“Toen in het weekend duidelijk werd dat we met clusterbesmetting te maken hadden, zijn we meteen in een hogere versnelling geschakeld en hebben we gepaste maatregelen genomen”, vertelt Carine Van Damme, algemeen directeur van de scholengroep Molenland. “Het verlengd weekend speelde in dat opzicht wel in ons voordeel, want met de info die we op zondag systematisch binnenkregen hebben we uiteindelijk een adequate en preventieve beslissing kunnen nemen.”

Het gevolg is dat heel wat leerlingen, allen uit de afdeling hout, sinds maandag thuis zitten. “Omdat we wisten dat er onder de leerlingen heel wat hoogrisicocontacten zouden zitten, is er beslist om ze maandag al niet meer naar school te laten komen”, aldus Van Damme. “Op die manier konden ze de praktische zaken zoals testing vlot regelen en namen we geen onnodige risico’s. Op maandag is dan uiteindelijk ook in samenspraak met het stadsbestuur de beslissing genomen om vanaf dinsdag over te schakelen op afstandsonderwijs.”

Dubbel doel

“Zo kunnen de lessen ook gewoon doorgaan, want het is niet omdat je in quarantaine zit, dat je geen lessen kunt volgen. Het was dus een beslissing met een dubbel doel: enerzijds kunnen we zo in de school alles veilig laten verlopen en vermijden dat de besmettingen oplopen en anderzijds kunnen de leerlingen gewoon verder onderwezen worden”, klinkt het Momenteel heeft Van Damme weet van een zestal bevestigde besmettingen bij leerkrachten. Bij de leerlingen waren er maandag al zeker acht besmettingen. Al kan dat aantal nog stevig oplopen doordat heel wat testresultaten nog niet bekend zijn. “Momenteel botsen testcentra en de mensen van contacttracing op hun limieten. De cijfers kunnen dus inderdaad nog wijzigen”, stelt ze.

In de andere scholen binnen de scholengroep is de coronasituatie vooralsnog onder controle. “De situatie kan snel veranderen, maar voorlopig valt het mee. Afhankelijk van wat tijdens het overlegcomité uit de bus valt, overwegen we wel om extra maatregelen te nemen. We voelen immers dat het probleem in de maatschappij blijft groeien. De situatie in een school kan dan ook snel omslaan”, besluit Van Damme.

(TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.