Academie AHA! overhandigt ‘beeldende schreeuw om hulp’ aan Vlaams minister Ben Weyts

Minister Weyts en directeur Evelien Van Gheluwe.© gf
Minister Weyts en directeur Evelien Van Gheluwe.© gf
Peter Van Herzeele

Onlangs trok een delegatie van de tekenacademie Academie Harelbeke Anders! naar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Academie-directeur Evelien Van Gheluwe overhandigde hem een uniek kunstboek met enkele prangende vragen voor de minister. “We wilden hem tonen hoe belangrijk beeldend kunstonderwijs is.”

In 2020 ging de academie door de lockdown twee keer verplicht op slot. “Onze werking viel stil met alle gevolgen van dien. De leerlingen verloren de interactie met de leerkrachten die zonder fysieke samenkomsten moeilijk hun begeleiding kwalitatief konden volhouden”, duidt directeur Evelien Van Gheluwe. Dat had ook andere gevolgen. Zo daalde het aantal inschrijvingen voor het academiejaar van 745 leerlingen naar 690.

“Een enorme terugval. Minder leerlingen betekent minder aanbod, minder lesuren en minder budget. Vorig jaar moesten de studenten afstuderen omdat het ministerie vond dat er voldoende afstandsonderwijs werd aangeboden.”

In de steek gelaten

“Door de eigenheid van ons onderwijs gaat dat gewoonweg niet: geen atelier om in te werken, geen interactie met de leerkracht, geen fysieke begeleiding van het proces, geen tentoonstellingen en geen bijsturingen. Iets beoordelen op de computer is nooit hetzelfde als iets in het echt zien. Afstandsonderwijs werkt gewoonweg niet voor beeldende kunsten”, zegt Evelien, die zich in de steek gelaten voelde.

Daarom nam ze het initiatief om samen met de leerkrachten het artist book Battlefield. Een beeldende stem te maken. “Studenten en leerkrachten bundelden 100 kunstwerken om op die manier de buitenwereld te laten zien hoe belangrijk beeldend kunstonderwijs is en wat de sociale en maatschappelijke draagkracht is van deze unieke onderwijsvorm. Het is een ‘beeldende’ schreeuw om hulp voor hun onderwijs, hun academie.” De term ‘battlefields’ verwijst naar de slagvelden, de ateliers dus, nadat de pandemie raasde.”

Coronadecreet

Directie en leerkrachten trokken met het boek naar de Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). In het boek staan enkele rake opmerkingen. “Ik vraag een kans op een toekomst voor het volledige leerkrachtenteam, een kans om het aanbod voor de studenten te behouden, een kans om de student zijn/haar jaar over te laten doen zonder verlies van vorige jaren, een kans om te voorzien in een financiële tegemoetkoming voor het opnieuw inschrijven.”

Het bezoek aan Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts was kort en krachtig. “Ik kon de minister zeggen wat op mijn planning stond en wat in het boek stond”, vertelt Evelien Van Gheluwe nog. “Ik kon ook vragen of er compensaties komen voor het DKO.

“Natuurlijk kwam er een diplomatisch antwoord. Hij zei dat deze compensaties er kwamen, maar niet voor alles wat we vroegen.” Er wordt momenteel gewerkt aan een coronadecreet dat zou moeten klaar na de paasvakantie. “Hopelijk weten we dan meer.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.