750 West-Vlaamse leerlingen in quarantaine

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts.BELGA PHOTO DIRK WAEM © belga
Redactie KW

In de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar werd er bij 638 leerlingen (0,05 procent) en 86 personeelsleden (0,05 procent) een coronabesmetting vastgesteld. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de CLB’s. “We mogen de aandacht nu absoluut niet laten verslappen”, klinkt het bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts heeft in samenspraak met het volledige onderwijsveld en de experten van de GEES beslist om de scholen dit schooljaar te laten starten in code geel. Dat betekent concreet dat alle leerlingen van alle leerjaren alle dagen naar school kunnen gaan.

Contactonderzoek door CLB’s

“Dankzij een fijnmazige aanpak kan er lokaal wel geschakeld worden naar een hoger pandemieniveau, als dat noodzakelijk blijkt op basis van de lokale situatie”, klinkt het bij het kabinet. “De onderwijspartners zijn zich altijd bewust geweest van het feit dat er besmettingen zouden zijn in de scholen en dat er leerlingen en personeelsleden in quarantaine zouden moeten gaan. Bij een besmetting binnen de schoolmuren doen de CLB’s het contactonderzoek in de scholen.”

Het Vlaams onderwijsveld maakt de gegevens van de CLB’s nu ook openbaar beschikbaar voor iedereen. Twee weken na de opening van de scholen is er bij 0,05 procent van de leerlingen en 0,05 procent van de personeelsleden een positieve COVID19-test afgenomen. Dat betekent dat 0,36 procent van de leerlingen en 0,22 procent van de personeelsleden in quarantaine zijn geplaatst. Al deze gegevens zullen elke 2 weken geactualiseerd worden en gepubliceerd worden op de website onderwijs.vlaanderen.

4.278 leerlingen thuis

Als gevolg van de coronabesmettingen moesten 4.278 leerlingen (0,36 procent) en 368 personeelsleden (0,22 procent) in thuisisolatie.

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat leerlingen elkaar op school hebben besmet of dat leerlingen leerkrachten hebben besmet. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. “De bronnen van besmetting situeren zich nu vooral in de privésfeer”, aldus Inge Van Trimpont, directeur van het “GO! CLB”, de koepel boven de CLB’s van het gemeenschapsonderwijs. “De besmettingen van de voorbije twee weken reflecteren immers nog de vakantieperiode. De volgende twee weken zullen meer inzicht geven over hoe het aantal besmette leerlingen en leerkrachten evolueert.”

Meeste leerlingen in quarantaine in Antwerpen

De meeste besmettingen waren er de voorbije twee weken in de provincie Antwerpen (218 leerlingen, 26 personeelsleden), gevolgd door Oost-Vlaanderen (155 leerlingen, 20 leerkrachten). In Vlaams-Brabant raakten 90 leerlingen en 3 leerkrachten besmet. West-Vlaanderen telde 79 besmette leerlingen en 14 besmette leerkrachten. Brussel (55 leerlingen en 8 leerkrachten) en Limburg (41 leerlingen en 8 leerkrachten) bleven het meest gespaard.

“Het is nog erg vroeg om al grote conclusies te trekken”, stelt het kabinet. “Het virus heeft een incubatieperiode van ongeveer 2 weken en dus vertellen deze eerste cijfers vooral iets over het einde van de zomervakantie. Zo lijkt het er voorlopig nog op dat de meeste vastgestelde besmettingen opgelopen werden buiten de schoolmuren. Er lijken ook nog amper gevallen te zijn waarbij leerkrachten besmet worden door leerlingen.”

“Adviezen goed opvolgen”

“We moeten nu vooral het hoofd koel houden”, zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts. “Dat betekent dat we de veiligheidsmaatregelen rigoureus moeten aanhouden. Het betekent ook dat iedereen de adviezen van de CLB’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid goed moet opvolgen, zonder te overreageren met extra sluitingen of quarantaines. Want dan moeten te veel mensen getest worden, raakt het lokale zorgsysteem overbelast en het lokale leven ontregeld.”

Het onderwijsveld vergadert morgenavond opnieuw om eventuele maatregelen voor de scholen en de CLB’s te bespreken.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.