Onderwijs in ELZ-zone scoort op schoolmaaltijden, mentale welzijn blijft probleem

Zo'n 47 scholen uit Kortrijk, Kuurne en Harelbeke deden mee de actie ‘Gezonde geest in een gezond lichaam’. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Gezond leren eten en zowel de geest als het lichaam weerbaarder maken! De actie ‘Gezonde geest in een gezond lichaam’, waaraan 47 scholen deelnamen, moest zowel leerlingen als leerkrachten klaarstomen voor een toekomst waarin het mentaal welzijn en een fysieke weerbaarheid centraal staan.

2 jaar lang werden leerlingen, allen met een leeftijd tussen de 6 en 18 jaar, door leden van de Universiteit van Gent gevolgd. De bedoeling van het project was niet alleen om kinderen bewuster te leren omgaan met gezonde voeding maar eveneens de leerkrachten te gaan bijscholen. Op die manier kunnen ze in de toekomst leerlingen beter gaan begeleiden op gebied van mentale weerbaarheid. 47 scholen uit de ELZ zone, die zowel Kortrijk als Kuurne en Harelbeke omschrijft, namen aan het project deel. Ook externe, sociale partners zoals het CLB en Food Act 13, werden aan het project toegevoegd. Afgelopen week werden de resultaten van het project voorgesteld.

Mentale welzijn

Daaruit bleek dat de coronacrisis de afgelopen jaren zijn sporen heeft nagelaten op het mentale welzijn van de jongeren. Het globale gevoel daalde gedurende de twee pandemiejaren. Voor alle betrokken partijen werd het dan ook duidelijk dat er meer moet ingezet worden om het psychische welzijn van de kinderen te stimuleren. Het project bood leerkrachten dan ook meteen een opleiding rond die thematiek aan, een opleiding waar 97 leerkrachten aan deelnamen.

Uit het onderzoek bleek ook dat de ELZ zone goed scoort op gebied van maaltijden op school. Slechts weinig leerlingen komen naar school met een lege brooddoos, leerlingen die meestal meteen door het sociale vangnet worden opgevangen. Er werd ook ingezet op bewustwording van gezond voedsel, met bezoeken aan de stadsmoestuin of workshops rond het samenstellen van een fruitlunchbox.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier