Ondernemers Oudezakstraat willen kermis doen heropleven: “Niet chique, wel volks”

‘De Zaklopers’, zo heet het nieuw organiserend comité van het kermisweekend. De vijf ondernemers, Katrien Wittevrongel, Ann Vandenbussce, Anouchka Vanhaecke, Ann Almey en Franky Almey, hebben maar één doel voor ogen: het kermisgebeuren opnieuw aanwakkeren in eigen gemeente. En met de hulp van schepen Patricia Waerniers lijkt de authenticiteit terug te komen: “Horeca, verenigingen en de gemeente moeten hierin samenwerken om zelf een graantje mee te pikken en de ontmoeting tussen burgers te creëren.”

V.l.n.r.: schepen Patricia Waerniers, Katrien Wittevrongel (café Crocodile), Ann Vandenbussche (ontbijtzaak Eliana) en burgemeester Jos Sypré. © AVH

Voor Waerniers is het kermisweekend een traditioneel evenement dat niet mag verdwijnen: “Bij vele ouders bestaat de traditie om in het kermisweekend de uitgeweken kroost nog eens thuis uit te nodigen om samen te eten en daarna een wandeling te maken naar het dorp waar men vroegere vrienden terugziet.”

Gedragen door dorp

In Groot Beernem gaan traditiegetrouw vijf kermissen door: St-Joriskermis, Statiekermis, de kermis van Beernem Dorp, Oostveld-kermis en Oedelem kermis. Vroeger waren de attracties voldoende om mensen naar de dorpskern te lokken. Dat is nu niet meer het geval. “Het is belangrijk dat de kermis gedragen wordt door een dorp. Horeca, verenigingen en de gemeente moeten hierin samenwerken om zelf een graantje mee te pikken en ontmoeting tussen de burgers te creëren”, zegt Waerniers.

De Zaklopers

Voorgaande jaren nam ondernemersorganisatie UNIZO de rol als organisator op zich en daar bedankt het nieuw kermiscomité hen ook voor. Omdat dat niet tot hun kerntaak behoort, richtten vier ondernemers uit de Oudezakstraat een nieuw organiserend comité op.

We willen hierin een stimulerende rol opnemen en nodigen alle andere ondernemers en verenigingen uit

“We zijn blij dat we nu officieel erkenning van de gemeente krijgen om als organisatie ‘De Zaklopers’ te werken aan het kermisweekend. Wij organiseren eerder tijdens de kermisperiode al activiteiten in onze straat zelf, maar dat willen we nu uitbreiden. We willen hierin een stimulerende rol opnemen en nodigen alle andere ondernemers en verenigingen uit om zelf initiatieven te organiseren”, zegt Katrien Wittevrongel van café Crocodile. In ‘De Zaklopers’ zitten behalve Katrien Wittevrongel ook nog Ann Vandenbussche (ontbijtzaak Eliane), Anouchka Vanhaecke (kapperszaak Anouchka) en Ann en Franky Almey (Slagerij Franky en Ann).

Zomermarkt

Eén activiteit staat al vast, er komt opnieuw een zomermarkt, maar dit jaar zal het opnieuw meer dan een ‘normale’ rommelmarkt zijn: “Vroeger was het alleen ‘De Oudezakstraat’ die zo’n zaken organiseerde. Nu willen we alle diensten uit de gemeente laten samenwerken. Activiteiten van de sportdienst, andere verenigingen, maar iedereen moet op elkaar inspelen. In de eerste plaats zal er opnieuw een rommelmarkt zijn, daar zoeken we ook nog standhouders voor. Mensen die zaken willen verkopen zijn altijd welkom. Maar ook lokale marktkramers die hun ambachtelijke producten willen verkopen zijn welkom. Er zal kinderanimatie zijn, muziek en ook entertainment willen we voorzien. Het zou ook leuk zijn, mochten lokale verenigingen iets voorstellen of organiseren”, zegt Ann Vandenbussche. Geïnteresseerden mogen daarvoor altijd mailen naar info@eliana.be

Volkse activiteiten

“We willen vooral volkse, leuke en ambachtelijke dingen in de kijker zetten”, vervolgt Patricia Waerniers (CD&V). “Het moet geen chique, hoge bedoening worden. De focus ligt op ontmoetingen creëren, mensen kennis met elkaar laten maken en de lokale horeca in de kijker zetten. Er is zeker potentieel, nu moeten we het gewoon nog uitbreiden naar de volledige gemeente, zodat de kermis in heel Oedelem opnieuw een feest kan zijn.” (Arno Van Haverbeke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.