Ondernemer zoekt goud in Canada… met gouden kraan

Mathieu bij zijn exclusieve kraan van Gold Rush. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

Bedrijfsleider Mathieu De Baere (37) woont op een boogscheut van onze provincie waar hij studeerde en de liefde vond. In het dagelijkse leven doet hij aan bosontginning. Als grote fan van Gold Rush, een populair Amerikaans tv-programma van goudzoekers, kocht hij een unieke gouden kraan. Wat meer is: volgend jaar wil hij zelf in de wildernis van Canada op zoek naar goud.

Je hebt mensen die gaan vogelpikken, in een wielerclub zitten of toneel spelen. En dan heb je mensen als Mathieu De Baere wiens hobby wel héél excentriek is. Hij heeft naar eigen zeggen uit liefhebberij een gouden kraan gekocht die speciaal voor het programma Gold Rush op Discovery Channel werd gemaakt.

Gold Rush is een Amerikaanse realityreeks waarin enkele goudzoekers centraal staan. De zoektocht vergt het uiterste van hun machines, hun werknemers en hun eigen grenzen. Gooi daar nog wat ruzies, spanningen en intriges bovenop en niet zelden liggen vreugde en verdriet heel dichtbij. Het mag dan ook niet verwonderen dat de reeks zelfs na tien seizoenen wekelijks meer dan 2 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd houdt.

Om het tiende seizoen in de verf te zetten, bouwde Volvo een unieke Golden Rush-kraan. De EC200E Crawler Excavator werd door vier mensen beschilderd met bladgoud, ter waarde van zo’n 5.000 euro. Zelfs de rupsbanden kregen een gouden laagje. Op het zitje (verwarmd!) zijn de handtekeningen van enkele bekende deelnemers geborduurd. Volvo toerde er mee door de VS en veilde de kraan in februari. De opbrengst ging naar twee organisaties die huizen bouwen voor minderbedeelden.

Fan van het eerste uur

Het hoogste bod ging naar Mathieu, die samen met zijn vrouw Evi Neyt uit Oedelem de veiling bijwoonde. Mathieu is een fan van het eerste uur. Hij ging zelfs gaan kijken naar de plaats waar de opnames plaatsvonden. “Dat is in het uiterste van Canada. Wil je daar geraken, moet je vanuit Vancouver vliegen naar Whitehorse, en dan moet je nog een kleine 700 kilometer rijden. Tijdens die rit kwamen we amper drie mensen tegen.”

'Gold Rush' is een Amerikaanse realityreeks waarin enkele goudzoekers centraal staan. (gf)
‘Gold Rush’ is een Amerikaanse realityreeks waarin enkele goudzoekers centraal staan. (gf)

Mathieu is begeesterd door de machines waarmee ze werken. “Naar de zee ga je me niet krijgen, maar als ik ergens zo’n machine kan bezichtigen, dan spring ik direct in mijn auto”, lacht Mathieu. Sinds vijf jaar leidt hij een bedrijf waarmee hij aan bosontginning doet. Dat bedrijf nam hij over van zijn vader Geert, die het opstartte in de jaren 80.

De gouden kraan heeft Mathieu sinds kort in zijn bezit. Begin maart bezocht hij de kraan nog op een beurs in Las Vegas. Straf, de machine was meer dan een maand weg en arriveerde in Zeebrugge. “Ik heb er vijf meter mee gereden, van de vrachtwagen tot op de plek waar hij nu staat.”

Terug naar Canada

Voor Mathieu is het dus een pronkstuk, al bestaat de kans erin dat de kraan volgend jaar opnieuw richting Canada wordt gescheept. Mathieu droomt immers luidop om zelf aan het programma deel te nemen. Als de coronacrisis er niet was geweest, was het al in kannen en kruiken. “Als alles goed gaat, zou ik in april volgend jaar naar Canada trekken om er goud te zoeken. Toen ik er was heb ik wat gezeefd langs een beekje en vond ik al enkele goudschilfers. Het resulteerde in ‘slechts’ een oorbel voor zijn vrouw, maar Mathieu heeft de goudkoorts te pakken. “Zelfs als het tegenvalt, denk ik eraan om het jaar nadien opnieuw mee te doen.”

“Als fan met een gouden kraan meedoen… dat levert mooie tv op volgens de makers”

Met zijn gouden kraan, overigens, al erkent hij dat die waarschijnlijk te licht zal zijn voor bepaalde werken. “Voor de zender is het een heel leuk element: een fan die komt kijken, een unieke gouden kraan koopt, ze dan exporteert én ze uiteindelijk terugbrengt om mee goud te gaan zoeken… dat levert sowieso unieke televisie op”, besluit Mathieu.