Ondernemer Ludo Lievens: “We kunnen Brugge als unieke troef uitspelen in de war for talent”

Ludo Lievens: “Talentvolle mensen vinden dagelijks naar het werk pendelen niet leuk en raken overtuigd van de perfecte balans tussen leven en een toffe job in Brugge.” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Er is een ‘war for talent’ aan de gang. De uitdaging is om Brugge uit te spelen als troef waar je optimaal leven en werken kunt combineren. De ontwikkeling van een hoogtechnologische kantorenzone in de Chartreuse is een goede stap”, zegt ex-Voka-regiovoorzitter Ludo Lievens.

Ludo Lievens (64) is afkomstig uit Kortemark, maar belandde in 1980 in Brugge, na zijn master in de toegepaste economische wetenschappen, die hij behaalde aan de UFSIA in Antwerpen. “Ik kon aan de slag bij het Brugse fiscaal kantoor Ryckeman en trouwde dat jaar met verpleegster Tine Schoonvliet, die in het AZ Sint-Lucas een job vond”, vertelt Ludo Lievens, die toen al overtuigd raakte van de perfecte balans tussen werk en leven in Brugge.

Kantelmomenten

En toch startte hij vijf jaar later aanvankelijk in Brussel zijn eigen firma Lievens & Co op: “Het idee was om ondernemers op scharniermomenten in het bestaan van hun bedrijf mee te helpen zoeken naar juridische, fiscale, boekhoudkundige en economische oplossingen. Die kantelmomenten doen zich voor als een ondernemer aan successieplanning wil doen of als hij zijn bedrijf wil overlaten aan familie of derden. Of als hij wil investeren of een joint venture wil opzetten. Wij stellen onze expertise vooral ter beschikking van grote familiebedrijven, maar ook aan start-ups en scale-ups.”

“In onze sector specialiseren de meeste kantoren zich ofwel in boekhouding ofwel in juridisch of fiscaal advies. Door onze klanten een totaalpakket aan te bieden, zorgden wij voor een toegevoegde waarde”, vervolgt Ludo Lievens.

“In 1985 was het noodzakelijk om in de hoofdstad aan de slag te gaan, omdat toen een Kortrijkzaan of Antwerpenaar niet naar Brugge wel naar Brussel trok om advies. Gelukkig is dat snel veranderd. Lievens & Co heeft kantoren in Brussel en Antwerpen, maar de meeste medewerkers zijn sinds 1995 vanuit Brugge actief. Omdat we klanten in het hele land én in Nederland hebben, zijn we al jaren vertrouwd met online vergaderingen en zoomgesprekken, lang voor corona.”

Zo begeleidt Lievens & Co al jarenlang de groep Artes en is ook topchef Sergio Herman een vaste klant. Bovendien adviseerde Ludo Lievens Club Brugge bij de overgang van een vzw naar een naamloze vennootschap. Maar ook Cercle Brugge klopte bij Lievens & Co aan, toen de Vereniging verkocht werd aan AS Monaco. Is Ludo nu een fan van blauw-zwart of van groen-zwart? “Laat ons zeggen dat ik voor Brugge supporter. Maar bij elke stadsderby moet ik mij toch inhouden om niet recht te springen, telkens als een bepaald team een doelpunt scoort”, zegt hij diplomatisch.

Te voet

Nu telt Lievens & Co 32 personeelsleden, masters en bachelors, vooral juristen, accountants, handelsingenieurs en economisten. “Er is een war for talent bezig, maar wij slagen erin om talentvolle, jonge mensen te overtuigen na hun studies in Gent, Leuven of Antwerpen terug te keren naar Brugge. Ze zien de nadelen in van elke dag te moeten pendelen. Ook in onze regio zijn er toffe jobs, zeker in ons bedrijf!”

“Brugge heeft op dat vlak enorme troeven: wie hier werkt, is op tien minuten met de fiets of pedelec thuis. Zelf woon ik op de grens tussen Sint-Andries en Varsenare. Tijdens de coronacrisis maakte ik er een gewoonte van om die 4 km afstand tussen huis en kantoor te voet af te leggen.”

“Het verheugt mij dat er eindelijk groen licht gegeven is voor een hoogwaardige site in de Chartreuse in Sint-Michiels. Let wel, gewone kantoren zijn er niet toegelaten, er moet aan research & development gedaan worden. De voorbije jaren heb ik mee aan de kar getrokken om ondernemers uit de regio in contact te brengen met de Brugse campus van KU Leuven. Samenwerken met de faculteit van de industriële ingenieurswetenschappen biedt opportuniteiten voor onze bedrijven. Zo kunnen we onze ondernemingen hier houden en nieuwe aantrekken. In plaats van braindrain krijg je zo braingain!”

Brugge Inc

Ludo Lievens, die onlangs na acht jaar als Voka-regiovoorzitter opgevolgd werd door Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan, is vooral fier op twee recente realisaties: “Het platform Brugge Inc, dat startende ondernemers en doorgroeiers een ontmoetingsplatform en een locatie aanbiedt, en de nieuwe Voka-hub Brugge die dit weekend in het businesscenter O-Forty in Oostkamp geopend wordt.”

Naast een oplossing voor de arbeidskrapte resteren er twee grote pijnpunten: “De eerste steen voor de nieuwe Visartsluis in Zeebrugge moet voor de verkiezingen van 2024 gelegd worden, anders dreigt een nieuw uitstel. En het is wachten op het arrest van de Raad van State in het dossier van de Blankenbergse Steenweg. Niet alleen voor een stadion voor Cercle, maar ook voor oefenvelden voor Club én voor extra bedrijventerreinen”, aldus Ludo Lievens. Binnen zijn bedrijf, dat samen met Ludo Demeulenaere werd uitgebouwd, is de toekomst verzekerd via het aantrekken van twee jonge vennoten: zoon Frédéric Lievens en Dries Bertrem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.