Onderhandelingen over havenfusie tussen Zeebrugge en Antwerpen verlopen stroef

De onderhandelingen over de fusies van de havens van Zeebrugge en Antwerpen verlopen stroef.
Stefan Vankerkhoven

De onderhandelingen over de havenfusie tussen Zeebrugge en Antwerpen verlopen nogal stroef. Dat zorgde voor een verhit debat tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond.

Oppositieraadslid Raf Reuse (Groen) kreeg verschillende signalen dat de gesprekken over de fusie niet vlotten: “Er was het antwoord op een schriftelijke vraag waaruit blijkt dat het hele proces langer zal duren dan voorzien. Recenter liet Apzi-Voka, de vereniging van Zeebrugse havenbedrijven, zich kritisch uit. Zij stellen dat een fusie met Antwerpen niet hoeft zonder een nieuwe zeesluis. De plannen voor die sluis lopen veel vertraging op, bleek vorige maand. Met die uitspraak maakten de havenbedrijven vooral duidelijk dat er in de nieuwe fusiehaven nog altijd voldoende geïnvesteerd moet worden in Zeebrugge. Ze zien op dat vlak te weinig vooruitgang in de gesprekken met Antwerpen.”

Zeesluis

Die uitspraak wekte de woede op vqn burgemeester Dirk De fauw (CD&V): “De locatie van de nieuwe zeesluis ter hoogte van de oude Visartsluis ligt vast. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Uw partij wil nu ageren tegen de omgevingsvergunning, omdat u liever een nieuwe sluis in het Verbindingdok wenst. Dat wordt eens te meer een vertragingsmanoeuvre. Maar het Verbindingsdok is een te duur alternatief dat niet weerhouden werd door de Vlaamse regering. Het was een betere optie om de stationsbuurt te vrjwaren, maar dubbel zo duur. Dit is dus niet meer mogelijk, want anders heeft Zeebrugge over twintig jaar nog altijd geen sluis. Het zou een ware economische ramp zijn, indien op een dag de vaak haperende Vandamme-sluis echt geblokkeerd raakt en meerdere schepen voor weken in de achterhaven vast zitten.”

Kerkhof

“De partij Groen is de enige politieke fractie die zich halsstarrig blijft verzetten tegen twee belangrijke economische dossiers voor Brugge: de nieuwe zeesluis en het stadiondossier. Iedereen weet dat de partij Groen de kleine vzw Groen financiert in haar procedure bij de Raad van State, die ook de komst van nieuwe bedrijven langs de Blankenbergse Stenweg tegenhoudt. Als die dossiers mislukken, dreigt Brugge een economisch kerkhof te worden. Dan zal dat mee de verantwoordelijkheid van Groen zijn. Het is hoog tijd dat dit eens aan alle Bruggelingen duidelijk gemaakt wordt”, aldus een fulminerende burgemeester. Waarop Raf Resue antwoordde dat het zijn democratisch recht is om op te komen voor de Zeebruggenaren, waardevolle poldergraslanden en een meer duurzame economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier