Ondergrondse energiekabels doen 200 strandcabines in Zeebrugge verhuizen

© imageBROKER/Martin Moxter
Stefan Vankerkhoven

Het strandplan voor de 430 cabines in Zeebrugge wordt grondig hertekend. Ruim 200 strandcabines krijgen een andere plaats, omwille van de ondergrondse elektriciteitskabels vanuit de windmolenparken op zee. Dat zorgt voor heel wat puzzelwerk. De strandcabines mogen vanaf 29 mei opgesteld worden in Zeebrugge.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw gaf op woensdagmorgen 20 mei, na corona-overleg, het fiat voor het plaatsen van strandcabines in Zeebrugge. Tussen 29 mei en 15 juni moeten ze opgesteld worden.

Dit jaar hebben 430 gezinnen een aanvraag ingediend om een strandcabine te plaatsen. Dat zijn er dertig meer dan vorig jaar.

Nieuwe plek voor 200 cabines

200 cabinehouders krijgen wel een nieuwe plek aangewezen. Het gaat om de cabines het dichtst tegen de surfclub, aan het eind van de dijk van Zeebrugge-Strand. Deze cabines worden verdeeld over de rijen dichter bij de havenmuur.

“De reden voor deze verhuis is het feit dat er nu onder dat deel van het strand elektrische hoogspanningskabels liggen”, zegt Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon aan de Krant van West-Vlaanderen. “Die brengen groene energie vanuit de windmolenparken op zee, landinwaarts, wat een onderdeel van het Stevin-project is.”

‘Geen gevaar’

“Het strand van Zeebrugge is breed genoeg, dus zorgen we ervoor dat er boven die kabels geen cabines staan. Niet eens uit voorzorg, want er is geen enkele aanwijzing of bewijs van gevaar voor stralingen. Er komt wel een bord met info waar de energiekabels liggen, en een pad met markeringen op het strand.”

Zijn deze kabels dan gevaarlijk? “Als er geen cabines mogen staan, lijkt het mij logisch dat je ook niet met je handdoek op het strand boven die kabels gaat liggen. Maar ik herhaal het en benadruk het: er is geen gevaar voor de volksgezondheid en ik wil absoluut geen nodeloze paniek veroorzaken met deze verklaring”, aldus Franky Demon.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten