Ondergronds jeugdhuis in Zwankendamme moet verdwijnen

Het ondergrondse bouwwerk wordt waarschijnlijk door jongeren gebruikt. © MVN
Redactie KW

Een ondergronds bouwwerk, vermoedelijk van enkele jongeren, in de bossen in Zwankendamme, bij Zeebrugge, moet van de politie toegegooid worden. De jongeren staken ongetwijfeld uren werk in het bouwen van een groot kamp onder de grond. Maar dat bleek niet zonder gevaar.

Geestig en origineel, maar tegelijkertijd levensgevaarlijk. De politie botste op een ondergronds kamp van zo’n zestig vierkante meter groot in de bossen langs het Boudewijnkanaal in Zwankendamme. Hoogstwaarschijnlijk vormt het de geheime uitvalsbasis van enkele plaatselijke jongeren en is het dus onschuldig. Maar de politie vindt het toch maar gevaarlijk en gaf de opdracht om het te verwijderen. Alleen is nog niet helemaal duidelijk wie daar precies voor zal moeten instaan.

Het kamp ligt volledig aan het zicht onttrokken. Enkel een doorgeknipte prikkeldraad en wat platgelopen begroeiing zijn een voorzichtige indicatie van wat zich wat dieper in het bos bevindt. Een paadje leidt er namelijk naar een open vlakte zo’n vijftig meter dieper in het bos. Bezaaid met bosgrond en takken. Maar ondergronds bevindt er zich een kamp van zo’n zestig vierkante meter groot, met een gang en twee ruime kamers.

Geen criminaliteit

Een zwaar luik als toegangsdeur. Daaronder bierbakken als opstapje. In de gang staat een vuilniszak vol lege blikjes. De muren bestaan uit houten palletten, bekleed met plastic. Op de grond liggen tapijten. Vlak naast de gang liggen twee grote ruimtes. Luchtkokers moeten de gezonde boslucht naar beneden brengen.

Een zwaar luik, middenin het bos is de enige toegangsweg.
Een zwaar luik, middenin het bos is de enige toegangsweg.© MVN

De politie was het kamp op het spoor gekomen omdat er in Zwankendamme geruchten gingen over een ondergrondse constructie langs het jaagpad. De agenten gingen op onderzoek uit en vonden het kamp in de bossen. Al snel bleek dat het niet onmiddellijk om het schuiloord van een criminele organisatie ging.

Op het eerste zicht wordt de verscholen ruimte namelijk door jongeren gebruikt. Er branden lampjes, maar om wat licht in het donker hol te krijgen worden vooral lampen met batterijen gebruikt. Er staan oude tuinstoelen en er is een houten bar in mekaar geknutseld. De lege flessen drank en een doos “bierpoker” verraden welk soort avonden er georganiseerd worden.

“Stevig gebouwd, maar zorgen over veiligheid”

Het ondergrondse jeugdhuis is iets minder dan twee meter hoog en lijkt wel stevig gebouwd. Met piepschuim op het plafond om het geluid te dempen en een steunbalk in het midden. Maar toch maakt de politie zich zorgen over de veiligheid van het bouwwerk. Want als het instort terwijl de jongeren er aanwezig zijn is de kans groot dat ze het niet overleven.

Ondergrondse schuilplaats: we dalen af en komen in een schacht terecht Eerst komen we in een nauwe gang terecht waar afval staat om door het luik naar boven te doen.
Ondergrondse schuilplaats: we dalen af en komen in een schacht terecht Eerst komen we in een nauwe gang terecht waar afval staat om door het luik naar boven te doen.© MVN

Hoewel de jongeren er vermoedelijk heel wat uren werk in gestoken hebben werd de opdracht nu dan toch gegeven om de “woning” af te breken om ongelukken te vermijden. Ze verwittigden de diensten van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) om alles toe te gooien. “Maar die grond is niet van ons”, zegt Joris Praet van MBZ. “Wij zullen nu met de eigenaar gaan afspreken. Als die wil dat wij dat toegooien, zullen we dat zeker doen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier