Ondanks verbod en verdrinking, jongeren zoeken toch verkoeling in Kortrijkse vaart

De jongeren doken met het hoofd eerst het water in. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Elke zomer wagen zich wel wat zwemmers aan een plons in de Kortrijkse vaart, zeker tijdens hittegolven. Maar dat mag eigenlijk niet. De waterpret werd lang gedoogd, maar daar kwam vorig jaar een einde aan toen een 21-jarige jongeman er verdronk. Nu staan er verbodsborden en patrouilleert er politie. Toch waren er ook zaterdag weer verschillende jongeren aan het zwemmen.

Het is snikheet dit weekend. Iedereen zoekt verkoeling waar mogelijk. Zeker nu we met zijn allen zo veel mogelijk thuis moeten blijven en dagtoeristen aan de kust allesbehalve welkom zijn. Een zevental jongeren besliste gisteren dan ook om een plons te wagen in het kanaal Kortrijk-Bossuit op zaterdagmiddag. Ze doken met het hoofd eerst het water in, even voorbij de kajakclub. Dat is nochtans strikt verboden. GAS-boetes kunnen oplopen tot 150 euro. “Levensgevaarlijk”, klinkt het bij de politie.

Norbert

Tot een aantal jaar terug zochten en vonden veel Kortrijkzanen verkoeling in de vaart in Kortrijk, ter hoogte van de Kajakclub op de Visserskaai. Strikt gezien mag er nooit gezwommen worden in bevaarbare waterlopen, maar de zwemmers in het Kortrijkse kanaal werden lange tijd gedoogd.

Verbodsborden geven nochtans duidelijk aan dat zwemmen niet mag.
Verbodsborden geven nochtans duidelijk aan dat zwemmen niet mag.© AN

Daar kwam vorig jaar verandering in nadat de jonge Norbert Nsanzimana (21) er verdronk. Hij raakte wellicht verstrikt in een paar waterplanten en kon ondanks een dappere reddingspoging van zijn neef niet meer gered worden. De brandweer kon hem bevrijden, maar Norbert overleed niet veel later in het ziekenhuis.

Gevaarlijk

Op de plaats waar hij en zijn vrienden aan het zwemmen waren stonden nochtans al sinds een jaar verbodsborden. Sinds de verdrinking van Norbert patrouilleert de politie extra ter hoogte van dat stuk van de vaart. Maar er werden (voorlopig) alleen nog maar waarschuwingen gegeven. De agenten betrappen er geregeld zwemmers en waarschuwen nog maar eens voor de gevaren. “Mensen houden geen rekening met onderstroming, gevaarlijke objecten in het water, het aanzuigeffect dat boten kunnen hebben of het risico op onderkoeling“, klinkt het. “Ze zien gewoon een aangename plas water, maar niks is minder waar.”

De jongeren leken zich daar zaterdag in elk geval niks van aan te trekken. Ook van een bubbel van vijf of social distancing was geen sprake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier