Ondanks kritiek rukken Kortrijkse Mooimakers uit: “We moeten voor onze eigen deur vegen”

Dertig mensen - ook kinderen en jongeren - daagden op om in en rond Natuurtuin Gilbert Desloovere de handen uit de mouwen te steken. © KDS
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Verschillende groepen burgers maakten zondag onder een koud winterzonnetje straten en pleinen schoon. Burgerbewegingen die ijveren voor nette straten, pleinen en groene stroken. Wie kan daar tegen zijn? Mensen die het liever vuil hebben en zij die vinden dat de overheid het allemaal voor ons moet oplossen. Op de sociale media werden oproepen om mee te komen schoonmaken bestookt door tegenstanders die vinden dat hun burgerplicht niet verder gaat dan het betalen van belastingen. En dat de overheid ons in ruil een goed leven verschuldigd is. De enthousiastelingen die zondag uitrukten dachten er duidelijk anders over.

In en rond Natuurtuin Gilbert Desloovere, een strook groen van een hectare tussen de R8 en de tuinen van de Olmenlaan, de Dokter Snellaertlaan en de Goedendaglaan, rukte een dertigkoppige ploeg Mooimakers uit om het groen en de omliggende straten schoon te maken. Eric Parmentier, gepensioneerd beheerder van de prachtige natuurtuin, vertelt dat het al het vierde jaar is dat er een opruimactie gehouden wordt om de tuin van het vuilnis te verlossen. “Maar dit jaar trekken we ook de straten van de wijk in om de ruimere buurt zwerfvuilvrij te maken”, zegt hij.

Kortrijk Kraaknet mocht zondag op een 70-tal mensen rekenen. We herkenne hier Moniek Gheysens, Miguelle Lust, Chantal Duck, Werner Debels, Babette Defoort en Anouk Defoort.
Kortrijk Kraaknet mocht zondag op een 70-tal mensen rekenen. We herkenne hier Moniek Gheysens, Miguelle Lust, Chantal Duck, Werner Debels, Babette Defoort en Anouk Defoort.© KDS

En ieder jaar ziet hij het aantal deelnemers groeien. De eerste keer waren er acht mensen, nu tegen de dertig, waaronder veel jongeren en kinderen. “Door de straten in te trekken, hopen we mensen bewust te maken van het afvalprobleem. Misschien naïef, maar we hopen dat de aanwezigen hun kinderen, kleinkinderen, ouders en grootouders kunnen aansteken.”

Mazoutvaten

Maar vindt hij dan ook niet dat het de taak van de overheid is om de straten proper te houden? “Ze doen al veel, maar ze kunnen niet alles doen. Het zijn de mensen die hun mentaliteit moeten veranderen. Je kunt je niet inbeelden wat hier op de berm van de R8 onze tuin wordt ingestort. Soms stoppen bestelwagens en rollen hele vuilniszakken naar beneden. Onlangs vond ik bovenaan de berm een vat met 30 liter mazout. Dat is de brandweer komen ophalen. En als we vuilnis opruimen door het jaar heen, dan komt aan de ene kant de stad de zakken altijd meteen ophalen, aan de andere kant, bij de berm, kunnen we rekenen op Wegen en Verkeer. Van Imog krijgen we dan weer logistieke steun: hesjes, handschoenen, grijpstokken en vuilniszakken.” Ieder jaar wordt er in de Natuurtuin Gilbert Desloovere meer dan 2.000 kilogram vuilnis gedumpt.

https://www.youtube.com/watch?v=btEaFZIS7s0

Niet elke dag proper

Op Heuleplaats rukten zondag de vrijwilligers van ‘Kortrijk Kraaknet’ uit. Een initiatief van lerares Natacha Jaumain. Sinds juni 2018 rukt elke derde zondag van de maand een hele ploeg vrijwilligers uit om onder leiding van Jaumain telkens weer een andere buurt onder handen te nemen. Stad Kortrijk schaarde zich volledig achter de actie en verzorgt sindsdien de communicatie van Kortrijk Kraaknet, Imog helpt ook hier op logistiek vlak. Zondag waren er 70 vrijwilligers. En ook Natacha was er samen met haar man Olivier en de kinderen.

“Ik heb vorig jaar dat initiatief opgestart omdat ik me ergerde aan al het zwerfvuil langs de weg. Ik dacht: je kunt anderen met de vinger wijzen, maar je kunt ook bij jezelf beginnen. Als burgers moeten we een klik maken in ons hoofd. De mentaliteit moet wijzigen. En we zien resultaat. Niet alleen halen we heel veel afval op. Er komen almaar meer deelnemers op af. Soms organiseren we ‘Kortrijk Kraaknet’ zelfs twee keer per maand.”

Ook Omar Luzha, Machtelt Claerhout, Dominique Vandecasteele, Mathias Rothiers, Arben Luzha en Esma Luzha namen deel aan Kortrijk Kraaknet.
Ook Omar Luzha, Machtelt Claerhout, Dominique Vandecasteele, Mathias Rothiers, Arben Luzha en Esma Luzha namen deel aan Kortrijk Kraaknet.© KDS

Gemeenteraadslid voor Team Burgemeester Koen Byttebier is ook altijd aanwezig. “Dit is een thema dat je niet alleen mag laten claimen door mensen die van nature met leefmilieu bezig zijn. Ik ben ook inwoner van Kortrijk en ik wil ook propere straten. De stad alleen krijgt dat niet gedaan. Ik ben schepen van Personeel geweest en ik weet hoe hard de onderhouds- en de groendiensten werken. Maar er zijn 1.000 straten in Kortrijk. Het lukt niet om die allemaal dagelijks proper te houden. Eigenlijk denk ik dat zulke acties vooral de mensen ervan bewust moeten maken dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier