Ondanks grijze weer is Oostende positief bij start bijzondere zomer

Gillian Lowyck

OostendeDe zomer van 2020 was bijzonder in heel wat opzichten, maar die van 2021 wordt dat nog meer. Het gewone leven herneemt stilaan. De Paulusfeesten gaan door, weliswaar in een coronaveilige editie, en de stad kan de aanvragen voor de vele evenementen niet bijhouden. Er wordt veel volk verwacht in Oostende, maar het wordt een overgangsjaar: “We kraaien nog geen victorie”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

De zomervakantie is begonnen en dat wil zeggen dat heel wat ondernemers en handelaars zich klaarmaken voor een hopelijk druk seizoen. “Ja, we verwachten veel volk. Meer dan vorig jaar zelfs”, zegt directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeersch.

“Naar het buitenland reizen mag, maar is niet simpel. De kleurcodes van ieder land worden elke week aangepast, mensen moeten getest worden, er moet rekening gehouden worden met quarantaines… Het buitenland, dat in de zomer uiteindelijk een concurrent is voor de kust, zal dus nog altijd minder populair zijn. De vliegtuigen vertrekken nog niet op volle capaciteit. Vorig jaar hebben heel wat mensen de stad leren kennen, en dat is voor velen zodanig meegevallen dat ze dit jaar terugkomen.”

Spreiding cruciaal

Het wordt een drukke zomer, dus. Dat voorspellen ze ook bij Westtoer. De druktebarometer, vorig jaar in het leven geroepen, wordt ook dit jaar opnieuw gebruikt. Die toont via een kleurencode live hoe druk het is in de verschillende badplaatsen. “Spreiding in tijd en ruimte blijft cruciaal”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “We adviseren de vakantiegangers op welk moment en op welke plaats ze optimaal van de zomerse sfeer kunnen genieten.” Nieuw op www.dekust.be is de aandacht voor de treinen naar de Kust. In samenwerking met de NMBS en Proximus toont de barometer nu ook de drukte op aankomende treinen.

Nog maatregelen die dit jaar terugkomen zijn onder meer het strandreservatiesysteem in Oostende en het zomerteam. “We hebben een grondige evaluatie gemaakt”, zegt Craeymeersch. “Beide systemen komen dus terug, maar het zomerteam zal flexibeler worden ingezet, afhankelijk van de drukte. We zetten ook extra in op onthaal, en dat zal ook post-corona zo blijven. Er komt een toeristisch infopunt aan het station en op de Zeedijk van Mariakerke.”

Paulusfeesten op reservatie

Terwijl er vorig jaar zo goed als geen evenementen plaatsvonden, kan dat dit jaar wél. De Paulusfeesten gaan door, weliswaar in een aangepaste versie. De 48ste Paulusfeesten vinden plaats van 9 tot 15 augustus. “De editie 2021 staat volledig in het teken van de samenkomst, het langverwachte weerzien, de ontmoeting”, klinkt het bij de organisatie. “De locatie is het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Pier en Pol wordt voor de gelegenheid omgetoverd in een groots Paulusfeestenterras. Dagelijks serveert Paulusfeesten een drietal leuke optredens.”

Aan het programma wordt momenteel nog gesleuteld. Bubbels blijven overigens nog altijd de norm. Het aantal bezoekers zal dus nog beperkt zijn, wie wil langsgaan, zal moeten reserveren. “De Paulusfeesten blijven gratis, eventuele kosten gepaard aan het reserveren worden gecompenseerd met consumptiebonnen. De gekozen feestformule werd grondig afgewogen qua veiligheid en haalbaarheid. Het wordt toch net iets anders als andere jaren, maar het credo blijft ‘een feest voor iedereen’!”

Te veel evenementen

Maar het enthousiasme van de Oostendenaars is net iets té groot: er worden veel te veel evenementen aangevraagd. “We juichen dit toe en begrijpen dat iedereen enthousiast is. Maar het aantal aanvragen voor de organisatie van evenementen in Oostende voor de eerstkomende twee à drie maanden is echter ontzettend groot. Daarom deze oproep: organiseer niet allemaal tegelijk evenementen. De veelheid aan evenementen legt ook een grote druk op hulp- en veiligheidsdiensten en de stadsdiensten die voor logistieke of administratieve ondersteuning zorgen. Daarom willen we het evenwicht bewaren.”

Volgens burgemeester Tommelein wordt het een mooie zomer. “Ik verwacht heel veel volk. De cijfers zijn goed en gaan de goede richting uit, maar ik wil nog geen euforie kraaien. Het is nog altijd een speciaal jaar. Dit zal een overgangsjaar worden.”

Ook Peter Craeymeersch is positief over komende zomer. “Maar veel hangt wel af van het weer. Dat is echt de grootste factor. Ik hoop voor de handelaars en de horeca-uitbaters dat het een zo goed als normale zomer wordt. En hoewel we allemaal niet liever hebben dan een zorgeloze zomer, blijven we nog op onze hoede. Gelukkig kunnen wij vrij snel schakelen mocht dat nodig zijn. Nu, je voelt dat mensen staan te trappelen. Ze voelen wat ze gemist hebben en appreciëren dat nu misschien extra. Nee, het wordt een mooie zomer.”

Afval op het strand dit jaar extra beboet in Oostende

Oostende pakt vanaf deze zomer uit met de netheidscampagne ‘t is Weer Proper om inwoners en bezoekers aan te sporen om stad en stranden netjes te houden en bewust om te gaan met afval. De komende vier jaar worden tal van acties ondernomen om de stad proper en netjes te houden

Stad Oostende en Proper Strand Lopers vernieuwen dit jaar hun samenwerking met het project #STRANDHELDEN. Een grotere uitvalsbasis op het Klein Strand zal bezoekers nog meer attent maken op de impact van afval op strand en zee. Er komen ook opruimsessies en workshops.

“De grootste hoeveelheid afval ontstaat als bezoekers het strand verlaten. Dit jaar plaatst de stad daarom op drukke dagen om 16 uur extra mobiele vuilnisbakken op het strand. Er komen grote vuilnisbakken met een speciale klep geschikt voor pizzadozen. Alle vuilnisbakken hebben ook een peukenring waar je je sigaret kan doven”, zegt schepen Björn Anseeuw (N-VA). Er zullen gratis asbakjes uitgedeeld worden om sigarettenpeuken te verzamelen en gratis strandafvalzakjes.

Er wordt dit jaar ook extra ingezet op handhaving. Wie betrapt wordt, mag rekenen op een boete. “We zetten dit jaar zes GAS-vaststellers in op het strand en vier gemeenschapswachten op de zeedijk ter ondersteuning”, zegt bevoegd schepen Maxim Donck (N-VA). “Op piekmomenten en zonnige dagen zullen vaststellers in burger controleren op het strand. Wie toch vuilnis weggooit op de grond of verdoezelt in het zand, krijgt een GAS-boete. De kans op een boete zal een stuk hoger liggen dan vroeger. Iedereen is gewaarschuwd. Er moet een nultolerantie komen voor vuilnis op het strand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier