Ondanks corona toch wandel- en fietstochten tijdens Open Monumentenweekend in Brugge

Redactie KW

In tegenstelling tot andere steden organiseert Brugge wel een ‘echt’ Open Monumentenweekend op 12 en 13 september. “Geen klassieke openstelling van monumenten, wel coronaproof wandelingen en fietstochten”, stelt schepen Franky Demon.

Er zijn twee parcours uitgetekend met gidsenboekjes, zodat geïnteresseerden de uitgestippelde routes ook later op eigen houtje kunnen ontdekken. De tochten nemen de deelnemers mee door de historische binnenstad, het Brugse ommeland en langs de kustlijn van Zeebrugge. In het ene boekje wordt het vallen en opstaan van Zeebrugge geschetst. “Er was optimisme bij het ontstaan van de haven, nadien volgde een snelle ontnuchtering tijdens de twee wereldoorlogen. Dat is nog duidelijk merkbaar in het huidig beeld”, aldus Franky Demon.

Het andere boekje gaat over 20 jaar Werelderfgoed in Brugge en toont in vier aspecten waarom het zo special is om werelderfgoed te zijn. “Brugge is meer dan gevels, in 40 winkels, b&b’s en hotels is er nog veel authentieks te zien. Daarnaast biedt de tocht snapshots van het middeleeuwse Brugge en zijn monumenten. Een 30 km lange fietstocht door het oostelijke ommeland voert langs fraaie dorpjes, gevaarlijke wegels met grachten en veel groen. Via de website van de stad zijn er virtuele bezoeken mogelijk aan monumenten. Student Levi Demeyer van Howest maakte een 3d-reconstrcutie van het Kraanplein in de 16de euuw. Info: www.brugge.be/open-monumentendag-2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier