Ondanks bot- en relatiebreuk wil zonnefietser uit Ieper nog 2 jaar fietsen in Azië

Grégory Lewyllie moet nu een zevental weken rusten en gaat daarna terug. © TP
Redactie KW

Na 15.200 zonnekilometers in vijf maanden tijd op zijn bamboefiets doorheen veertien landen in Europa en Azië is de Ieperse avonturier Grégory Lewyllie (47) onverwacht vroeg thuis door een sleutelbeenbreuk na een val van 10 meter hoogte.

Tijdens zijn doortocht door Laos raakte een wiel van zijn 140 kg zware bamboefiets met zonnepanelentrailer op 6 november van een smal grindpaadje langs de Mekongrivier. Grégory tuimelde met zijn fiets tien meter naar beneden en belandde onzacht op de stekelige oever. “Ik heb geluk gehad: drie meter verder en ik lag in de Mekong. Er waren mensen in de buurt, die meteen hulp boden. Ze hielpen mij naar boven, uitgerekend met een bamboeladder. Mijn bamboefiets trokken ze via een touw op de weg. De mensen lieten een ambulance komen, want ik had hevige pijn ter hoogte van mijn schouder.”

“Een wazige röntgenfoto in het lokale ziekenhuis, dat 40 km van de plaats van het ongeval lag, deed vermoeden dat het om een schouderbreuk ging. De hevige pijn dwong me om terug te vliegen naar Ieper. Ik kwam afgelopen maandag aan, tot verbazing van enkele Ieperlingen die ik tegenkwam in de straat. In het Jan Yperman Ziekenhuis bleek niet mijn schouder, maar sleutelbeen gebroken te zijn. Ik moet een zevental weken herstellen.”

De bamboefiets trokken locals via een touw op de weg.
De bamboefiets trokken locals via een touw op de weg.© Grégory Lewyllie

De meeste mensen blijven thuis na zo’n onfortuinlijke val, maar niet deze avonturier. “Ik wil kost wat kost in Maleisië zijn tegen 21 januari voor een hindoefeest, waarover ik een reportage wil maken. Mijn fiets staat nu veilig gestockeerd bij een inwoner van Laos. De val van 10 meter resulteerde slechts in een paar geplooide velgen en stuurstang. De bamboefiets zelf blijkt onverwoestbaar te zijn. Ook de zonnepanelen hebben het ongeval overleefd.”

De reis van Lewyllie was gepland tot augustus 2019, maar de man wil nog een jaar langer doorgaan. “Als ik dan toch in die streek ben, kan ik zowel nog Bali, Jakarta, Indonesië en de Filipijnen bezoeken. Of ik zo lang kan wegblijven van huis? Ja, want dit is de reis van de breuken. Ook de relatie met mijn vrouw werd vlak na de start van mijn fietsreis verbroken, dus zij zit niet te wachten op mijn thuiskomst. Door mijn job in het onderwijs kan ik mijn huidig tijdskrediet nog met een jaar verlengen. Sommige mensen denken dat ik miljonair ben om zo lang te kunnen reizen, maar de voornaamste kost is het vervoer. Door te fietsen op zonne-energie kan ik heel goedkoop reizen in Azië, waar je kan lunchen voor amper 2 euro.”

De reis was gepland tot augustus 2019, maar de Lewyllie wil nog een jaar langer doorgaan.
De reis was gepland tot augustus 2019, maar de Lewyllie wil nog een jaar langer doorgaan.© Grégory Lewyllie

Eenzaam voelde Grégory zich niet tijdens het doorkruisen van onherbergzame landschappen, woestijnen en steden met duizenden onbekende gezichten. “Je weet op voorhand dat je voor een stuk met jezelf wordt geconfronteerd tijdens zo’n reis. Ik kan goed tegen eenzaamheid en je moet een spreekwoordelijke grens overschrijden om zo’n reis te maken. Mijn zeldzame fiets zorgt er trouwens voor dat nieuwsgierige streekbewoners mij spontaan aanspreken en in huis nemen om er te overnachten. Deze bamboefiets opent letterlijk deuren. Sommige mensen kunnen mijn reisverhaal moeilijk geloven, ook in België. Toen ik aankwam op de luchthaven in Brussel met mijn bagage en drone, die ik gebruikte om reisbeelden te maken, vroeg het bevoegd personeel mij om de douanepapieren voor het toestel. Ik moest toch enige moeite doen om hen te overtuigen dat ik de drone had gekocht in België en ermee tot in Laos was gefietst.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier