Ondanks beperking tekent fotograaf Luc present op ieder Lichtervelds evenement

Luc Lenoor kocht een tweedehandstoestel van Nikon om nog betere foto's te kunnen maken in de toekomst. © foto Kurt Desplenter
Bram Vanlerberghe

Luc Lenoor is als gepassioneerde fotograaf aanwezig op quasi ieder Lichtervelds evenement. Je kan Luc, die een lichte mentale beperking heeft, echter ook zelf contacteren voor een leuke fotoreportage. En sinds kort kan je zijn werk bewonderen op een eigen fanpagina op Facebook. “Iedereen kent me intussen en dat vind ik leuk”, klinkt het enthousiast bij Luc.

De 45-jarige Luc Lenoor woont al een vijftal jaar in Lichtervelde, in een studio in site Vancoillie. Luc is afkomstig van Knokke, woonde een tijdje in Torhout, maar belandde door omstandigheden in Lichtervelde, waar hij het enorm naar zijn zin heeft en zich als vrijwilliger geëngageerd inzet. Zo is Luc onder meer vrijwilliger bij het onthaal in scholengroep Sint-Rembert. Maar zijn grootste passie is toch de fotografie. Zijn specialiteit: sfeerfotografie. Sinds kort heeft Luc nu zijn eigen Facebook-fanpagina. ‘Fotografie Luc Lenoor’. “Benedict Wydooghe heeft me geholpen met een eigen site op Flickr. Plots kreeg ik een melding – aangezien ik de limiet had bereikt van het aantal geüploade foto’s – dat ik zou moeten beginnen betalen. Vervolgens kreeg ik hulp om mijn nieuwe fanpagina te maken op Facebook. En zo merkte ik hoeveel mensen mijn fotografie leuk vinden.”

Onbewerkte foto’s

“Onlangs maakte ik nog een fotoreeks tijdens de receptie van de 25ste verjaardag van de bibliotheek. Vervolgens stuurde ik de foto’s via WeTransfer door naar hen. Ze zagen dat mijn foto’s heel mooi waren. Ik werk als sfeerfotograaf en dat kost geen geld. Ik heb geen auto en verplaats me per fiets. Ik heb een licht mentale beperking, maar ik ben wel vaardig om mooie foto’s te nemen. Foto’s bewerken, doe ik niet. Dat is niet mijn ambitie. Ik krijg ook geregeld tips en volg deze ook op.”

“Ik heb een tweedehandstoestel gekocht van Nikon en het sprak me al een tijdje aan om foto’s te nemen. Daar voel ik me ook goed bij. Dankzij de fotografie kom ik onder de mensen. Iedereen kent me intussen en dat vind ik leuk. De reacties zijn allemaal positief. Een echt professionele fotograaf ben ik niet, vandaar richt ik me op sfeerfotografie. De meeste Lichterveldenaars hebben er ook geen problemen mee dat ik foto’s neem, omdat de mensen me ook goed kennen.”

“Ik heb twee oudere broers. Onze ouders zijn verongelukt toen ik vier jaar oud was. Van 1978 tot 1987 verbleef ik in De Rozenkrans in Oostduinkerke. Vanaf 1987 kwam ik als 14-jarige in vzw Tordale terecht. Ik verblijf intussen al 32 jaar in Tordale. Sinds vijf jaar woon ik in Lichtervelde. In Tordale zeiden ze dat Lichtervelde een gemeente is met meer sociaal contact en dat het iets voor mij was. Ik kwam in een studio in de nieuwe site Vancoillie terecht. Zelf ben ik zeer sociaal, ging vaak wandelen met mijn hondje, dat drie maanden geleden jammer genoeg overleed. Ik bood mezelf ook aan als vrijwilliger. Ik zou verder ook graag foto’s willen blijven nemen en uitdelen aan de mensen die het graag hebben.”

De sfeerfoto’s van Luc zijn voortaan te vinden via https://www.facebook.com/FotografieLucLenoor

Wie Luc graag wil contacteren voor een sfeerreportage, kan dat door te mailen naar luclenoor73@gmail.com