Oncocoach AZ Groeninge stelt tentoon in Izegemse kerk

Enkele patiënten en familieleden die een workshop volgden in het creatief centrum in AZ Groeninge waar Hilde oncocoach is. We zien Hilde Vanneste rechtstaand tweede van rechts, bij de doos voor vrije bijdragen die haar metekind Robby maakte. © foto EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Hilde Vanneste uit Lendelede stelt van 3 tot 11 oktober tentoon in de Heilig-Hartkerk in Izegem. De opbrengst van haar tentoonstelling ‘Het Leven’ gaat naar het creatief centrum voor (ex-)kankerpatiënten van AZ Groeninge in Kortrijk, waar Hilde als oncocoach werkt.

Hildes passie voor kunst ontstond 15 jaar geleden toen haar metekind Robby geboren werd. “Van zodra hij geen borstvoeding meer kreeg, mocht hij elke maand een weekend op bezoek komen. In die 15 jaar is dit enkel tijdens de coronaperiode niet gebeurd”, vertelt Hilde, die 55 wordt op 4 oktober.

“Er zijn geen weekenden geweest dat we niet samen knutselden. Altijd was er wel een gelegenheid zoals een verjaardag, moederdag, als zijn zusje geboren werd en nog heel wat feestelijkheden waarrond we konden werken. Door hem heb ik mijn passie voor kunst ontwikkeld. Nu leer ik zelfs van hem. Hij gaat ondertussen naar de academie. Hij heeft mijn gastenboek en mijn doos voor vrije bijdragen gemaakt.”

Projecten

“Ik had ooit een jaar academie gevolgd, maar dat was niet echt mijn ding. Ik ben het gewoon om te creëren. Iemand stelde me voor aan het kunstenaarskoppel Dirk Verhulst en Anna Desmet uit Kuurne en sindsdien ga ik elke maand een avond schilderen bij hen. Zij werken ook aan mijn projecten mee. Zo schilderden we al een paar keer voor Kom Op Tegen Kanker en schilderden we al deksels van WC-brillen met preventietips in verband met dikkedarmkanker.”

Toen Hilde 50 jaar was, stelde ze al eens werken tentoon voor vrienden. Nu exposeert ze schilderijen en beelden in de Heilig Hartkerk in Izegem. Van de werken die ze er kan verkopen, gaat de opbrengst naar het creatief centrum voor (ex-)kankerpatiënten in AZ Groeninge, waar Hilde als oncocoach werkt.

Hilde startte haar loopbaan in ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid in Kortrijk. Ze werd er na enkele jaren benoemd als hoofd op de afdeling heelkunde. Met de fusie verhuisde ze naar de Sint-Niklaaskliniek in Kortrijk om uiteindelijk met de dienst oncologische heelkunde naar het nieuwe ziekenhuis in de Kennedylaan te verhuizen. Na 25 jaar als afdelingshoofd werkt ze nu de laatste vijf jaar als oncocoach waarbij ze patiënten begeleidt. Als vrijwilliger geeft Hilde er schilderen en andere creatieve activiteiten voor (ex-)kankerpatiënten.

Allerlei workshops

“Er mag ook iemand meekomen als de patiënten dit wensen”, geeft Hilde nog mee. Hilde maakte er al kerstkaartjes, valentijnsprojectjes, bedankingen voor wie een steun geweest is in het traject van de patiënt en ze geeft er allerlei workshops. Het creatief centrum werd opgestart met de steun van de Stichting tegen Kanker. Momenteel komt het budget enerzijds van het klein investeringsfonds van Kom op tegen Kanker en anderzijds van fondsenwerving. Daardoor zijn de activiteiten gratis. Met de opbrengst wil Hilde een tijdje de materialen voor haar workshops financieren.

Inschrijven voor de tentoonstelling van 3 tot en met 11 oktober in de Heilig Hartkerk, Roeselaarsestraaat 55 in Izegem kan via h.vanneste@telenet.be of via 0485 43 28 03.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier