Onbekenden verwijderen peukenpaal aan bushalte

Het gaat van kwaad naar erger in Mesen. Nadat eerder verschillende vandalenstreken werden vastgesteld verdween nu ook de pas geplaatste peukenpaal aan de bushalte op het marktplein. “Dat zal me zeker niet tegenhouden om verder zwerfvuil op te ruimen”, zegt Mooimaker Luc Castelein. “Integendeel dit is een motivatie om nog meer werk te maken van een propere stad.”

Luc Castelein bij de peukenpaal die er nog wel staat, die bij de bushalte is verdwenen.©Eric Flamand EF
Luc Castelein bij de peukenpaal die er nog wel staat, die bij de bushalte is verdwenen.©Eric Flamand EF

In april van vorig jaar startte Mesenaar Luc Castelein met het opruimen van het zwerfvuil in zijn stad. Elke keer opnieuw noteert Luc alles wat hij opraapt in een boekje. Van bij de start verzamelde hij ook sigarettenpeuken.

“Nu zit ik aan liefst 60.000 peuken . Ik was dan ook hoopvol toen de stad eind vorige maand twee peukenpalen plaatste. Ik merkte de voorbije dagen op dat er minder peuken op de openbare weg lagen ter hoogte van het bushokje. Nu echter die peukenpaal verdwenen is ben ik diep teleurgesteld maar even strijdvaardig.”

Belastingbetaler

“Diegene die de peukenpaal aan de bushalte op de markt gestolen heeft, moet zich van twee zaken bewust zijn. Het gerief van een ander, daar blijf je af. Deze peukenpaal werd betaald met geld van de belastingbetaler, dus deels ook met zijn geld.”

De tweede peukenpaal die opgehangen werd ter hoogte van het speelplein op het marktplein is er wel nog. “Ofwel wil de dader mij treffen omdat ik de stad wil proper houden, ofwel wil de dader Mesen in een slecht daglicht brengen. Ik heb er alvast het raden naar.”

“Onverschilligheid, egoïsme en gemakzucht: het zijn drie woorden die ik link aan de personen die de peuken weggooien. Aan zelfdiscipline hebben ze verder ook een gebrek. Na het gebeuren van zaterdag plaats ik daarbij nu ook een gemis aan verstand bij.”

Vandalenstreken

Mesen wordt nu al een kleine twee maanden geviseerd door één of meerdere personen die vandalenstreken uithalen. Het trieste verhaal begint in de aanloop naar Allerheiligen toen een urne verdween op het kerkhof. Aansluitend werden heel wat theelichtjes uit de straten ontvreemd, de bokalen werden kapot gegooid en achtergelaten op het marktplein. Ook het huisnummer van de burgemeester werd ontvreemd.

“Wie ons wil pesten of straffen weten we nog niet maar niemand ontloopt zijn straf,” reageerde Sandy Evrard eerder. Bij een schepen verdween ook al een houten kerstboom van de muur. Tot het verdwijnen van de peukenpaal werd algemeen gedacht dat de dader(s) de politieke figuren van de stad wilden kwetsen. Dit is met het recente voorval niet meteen een optie meer. Er werden door diverse Mesenaars al heel wat klachten ingediend tegen deze vele vandalenstreken. Voorlopig zonder resultaat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.