Onbekende weldoener schenkt 300 klaaskoeken aan opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle

Gisteren bracht Sinterklaas een wel erg onverwachte verrassing naar het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle. Bakker Moerkerke kwam er 300 klaaskoeken afzetten. Alleen weet niemand wie die geschonken heeft, de opdrachtgever wil anoniem blijven.

Het asielcentrum. © PC

Vrijdagavond 6 december kwam bakker Moerkerke uit Staden zich aanmelden in het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle. Hij had een 300-tal sinterklaaskoeken voor de bewoners.

“Asielzoekers waren dolgelukkig”

“Ik kreeg begin deze week telefoon van iemand die me opdracht gaf om klaaskoeken te leveren bij Fedasil in Poelkapelle.”, vertelt Geert, “De man, die anoniem wenste te blijven, vertelde me dat het bedrag voor het maken van de koeken ’s anderendaags op mijn rekening zou staan. Dat was de dag nadien effectief het geval. Hij gaf me ook opdracht om de bestelling op 6 december ’s avonds in het asielcentrum te leveren. Het bedrag was goed voor het bakken van 300 sinterklaaskoeken.”

Geert, die voor Open Vld ook eerste schepen is in Staden, leverde de koeken zoals afgesproken vrijdagavond in het asielcentrum. “Toen ik er de koeken leverde waren de asielzoekers dolgelukkig“, weet Geert, “Een aantal was hun potje aan het koken in de keuken en ik kreeg van hen een welgemeende dank u wel.”

Onbekende weldoener

Geert heeft er het raden naar wie zijn opdrachtgever is. “Jaren geleden kreeg ik ook al een gelijkaardig anoniem telefoontje en voorafbetaling voor de opdracht, maar dan voor het maken van figuren in chocolade”, herinnert Geert zich, “Die waren toen bestemd voor een instelling voor mindervaliden. De chocolade werd toen niet door mij geleverd, maar werd afgehaald.”

Geert Moerkerke.
Geert Moerkerke.© (foto JCR)

“Ik weet niet of de beller van toen ook de man is die mij begin deze week heeft opgebeld. Ik durf ook niet te stellen dat het iemand uit de streek is want de man sprak heel beschaafd Nederlands zonder accent. Het kan natuurlijk iemand uit Staden geweest zijn, maar evengoed uit Roeselare of Izegem.”

Mooie, warme reacties als gevolg

Dat bakkerij Moerkerke in Staden bekend staat om zijn uitstekende sinterklaaskoeken is volgens Geert niet echt een aanwijzing dat de anonieme weldoener een Stadenaar is. “Ik kreeg in het verleden ook al mensen uit andere West-Vlaamse gemeenten over de vloer om klaaskoeken bij ons te kopen.”

“De bakker dacht eerst dat een grap was, maar niets was minder waar. Het geld werd gestort en de bakker deed wat van hem werd gevraagd” vertelt Fedasil verantwoordelijk Lien Vanderwulst. “Dit mooie verhaal werd geplaatst op de Facebook van Fedasil Poelkapelle en bereikte ondertussen al meer dan 40.000 personen. Het bericht werd door een aantal bekende figuren geliket en gedeeld, waaronder Karl Vannieuwkerke en Bart Castelein, en kon op heel wat mooie en warme reacties rekenen” besluit Lien.

(BCH/RB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.