Omstandigheden zorgen ervoor dat Rodenbachtour aan laatste editie toe is

Eddy Lepez bij zijn oldtimer, vanaf volgend jaar wordt voor een andere formule gekozen. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Op zondag 25 augustus gaat de vijftiende en allerlaatste editie van de Rodenbachtour van start aan de Hoogleedse hoeve Ter Kerst. Het belooft terug een ontspannende rit te worden met oldtimers én exclusieve wagens in de hoofdrol.

Eddy Lepez (60) is al veertig jaar bezeten van alles wat met oldtimers te maken heeft. “Toen ik twintig was, schaften mijn vrienden zich een moderne wagen aan. Ik ging voor een klassieker. Een groene MG Magnette uit 1957. Het is altijd mijn ding gebleven. Het sleutelen aan zo’n wagen in combinatie met de zalige ritten in het Vlaamse landschap, zijn telkens weer onvergetelijke ervaringen.” De organisatie van deze laatste oldtimerrit geeft Eddy wel een dubbel gevoel.

Een oldtimer wordt gezien als een uitermate vervuilend voertuig

“Het is mooi geweest. We hebben hoogtepunten gekend en af en toe een dipje. Telkens konden we rekenen op een 70-tal deelnemers. Dergelijke rondritten organiseren is in West-Vlaanderen niet meer evident. Na het bouwverlof gaan er overal wegenwerken van start die het perfect uitgewerkte roadbook helemaal ondersteboven gooien. Het zoeken naar passende locaties waar je met al die auto’s terecht kunt, is ook niet eenvoudig. En dan heb je nog het milieuthema. Een oldtimer wordt gezien als een uitermate vervuilend voertuig. Men houdt er helemaal geen rekening mee dat onze oldies slechts sporadisch uit hun stal komen of maar een drietal tankbeurten per jaar nodig hebben. Ik zie het als cultureel rollend erfgoed”, lacht Eddy. “En wij houden dat in ere.”

Andere formule

“In de toekomst opteer ik waarschijnlijk voor een andere formule. Elk jaar mogen we een 20-tal deelnemers van over het Kanaal verwelkomen. Hierdoor heb ik een Engelse vriendenclub opgebouwd. Ik ga daar op bezoek en zij zakken op het einde van augustus meestal voor een volledig weekend af naar West-Vlaanderen.” Naar aanleiding van de herdenking van het einde van WO I produceerde Eddy de film ‘Onze helden achter het IJzerfront’. “Volgend jaar zou ik het oorlogsverhaal willen vertellen, door locaties te bezoeken die in mijn film voorkomen. Om de tijd terug te draaien, rijden we langs de IJzer en de plaatsen waar soldaat Arthur Franklemon vele foto’s maakte. Met een natje, een droogje en wat passende uitleg, wordt het voor mijn Engelse vrienden een leerzame belevenis. Zaterdag 24 augustus wordt deze formule trouwens uitgetest.”

Programma

“Vanaf 10 uur verzamelen we in Hooglede aan hoeve Ter Kerst”, aldus Eddy. “Het officiële startschot wordt omstreeks 11 uur gegeven. Het traject beslaat ongeveer 60 kilometer. Langs toeristische wegen en een tussenstop in de Zeven Torretjes rijden we naar ons eindpunt in Brugge. We mogen onze wagens parkeren naast de Balkonrotonde aan de achterkant van het Brugse station. Daar kunnen geïnteresseerden de auto’s bewonderen tijdens een static show.

Er kan ter plaatse een fietstaxi gehuurd worden waarmee je de binnenstad kunt verkennen.”

De deelnameprijs voor het evenement bedraagt 10 euro. Inschrijven kan op www.rodenbachtour.be of geef een belletje naar Eddy: 0486 35 13 77. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier