Omloop van de Westhoek start volgend jaar in Torhout

Afvaardigingen van KVC Ichtegem Sportief en het Torhoutse stadsbestuur met links de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert en rechts de voormalige Ichtegemse burgemeester Karl Bonny.©Johan Sabbe
Afvaardigingen van KVC Ichtegem Sportief en het Torhoutse stadsbestuur met links de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert en rechts de voormalige Ichtegemse burgemeester Karl Bonny.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De startplaats van de Omloop van de Westhoek, ook de Memorial Stive Vermaut genoemd, verhuist van Ichtegem naar Torhout. Op zondag 20 maart 2022 wordt de 58ste editie van de internationale wielerwedstrijd voor elite dames UCI 1.1. op gang getrokken aan het stadskantoor in de Aartrijkestraat. Vanessa Jodts, de weduwe van Stive Vermaut, zal het startschot geven.

Stive, die vijf jaar profrenner is geweest, is op 30 juni 2004 na een hartaandoening overleden. Hij werd maar 28 jaar. Hij groeide op in Ichtegem, maar werd na zijn huwelijk met Vanessa inwoner van Torhout. De Torhoutenaren hebben Stive in hun hart gesloten. Dat de Omloop van de Westhoek straks voor het eerst in die stad start, is een postuum eerbetoon aan de betreurde renner.

Start in Torhout, aankomst in Ichtegem

“Voor mij is de verhuizing van de start van de wedstrijd een beetje als thuiskomen”, zegt Peter Brackez, die al jaren in Ichtegem woont, maar uit de Vinkenstraat in Torhout afkomstig is. Hij is samen met voorzitter Rik Goethals en koersdirecteur Karen Sanders een van de drijvende krachten van de organiserende wielervereniging KVC Ichtegem Sportief. “Met Torhout als startplaats zal onze internationale wielerwedstrijd voor dames nog meer uitstraling krijgen. Dit is zonder twijfel een meerwaarde. De aankomst blijft voor alle duidelijkheid in Ichtegem.”

“Voor ons is het een eer om samen met KVC Ichtegem Sportief de wielerwedstrijd te mogen organiseren”, zegt de Torhoutse schepen van Sport Rita Dewulf. “We zijn volop bezig met de voorbereidingen.”

26 deelnemende internationale damesteams

De Omloop van de Westhoek start op zondag 20 maart om 14 uur aan het Torhoutse stadskantoor. De officiële start wordt gegeven aan Kasteel d’Aertrycke in de Zeeweg.

“De 26 deelnemende internationale teams zullen aan het publiek voorgesteld worden nabij het stadskantoor”, aldus voorzitter Rik Goethals. “De teambussen staan opgesteld op de parking van het Torhoutse zwembad. De toegang tot het wielerdorp is gratis, wat voor de wielerliefhebbers een opsteker is.”

Om het wielerfeest volledig te maken, wordt er een brunch voorzien in zaal De Mast. Daar zullen interviews plaatshebben met de vrouwelijke renners die belangrijke titels en/of grote overwinningen hebben behaald. Tickets daarvoor zullen te koop zijn bij de organisatoren en de stedelijke sportdienst.

In augustus ook wielercriterium in Torhout

“Er zullen 175 rensters uit 26 verschillende landen aan onze prestigieuze dameswedstrijd deelnemen”, klinkt Peter Brackez tevreden. “We kijken er nu al reikhalzend naar uit wie volgend jaar na 140 km in Ichtegem de opvolgster wordt van de Luxemburgse kampioene Christine Majerus, die dit jaar de wedstrijd won.”

“In onze stad worden er geregeld wielerwedstrijden georganiseerd”, vult de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert aan. “ Naast de gebruikelijke koersen had hier ook al het Belgisch kampioenschap tijdrijden plaats. Onze dameskoers op kermiswoensdag was eveneens een succes. Die wedstrijd zal dit jaar echter niet doorgaan. We organiseren straks in augustus, op de avond van kermismaandag, ter vervanging een wielercriterium, terug van weggeweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier