Omgevingswerken en hondenweide aan 3 Hofsteden in Kortrijk klaar tegen najaar 2020

De renovatie van de twee grote appartementsblokken met sociale woningen aan het Gebroeders Van Raemdonckpark in Kortrijk moet volledig af zijn tegen oktober van volgend jaar. © foto GVF
Redactie KW

De renovatie van de twee grote appartementsblokken met sociale woningen aan het Gebroeders Van Raemdonckpark in Kortrijk moet volledig af zijn tegen oktober van volgend jaar.

De appartementen zelf zijn zo goed als klaar, maar aan de omgevingsaanleg is er nog heel wat werk. Zo is de hondenweide voorlopig nog een berg puin en moet de aanleg van een centraal plein en een looppiste nog starten.

De twee grote, elf verdiepingen hoge flatgebouwen stammen nog uit de jaren ’70 en waren dus dringend aan vernieuwing toe. Daarnaast investeerde Wonen Regio Kortrijk in een derde woonblok, goed voor nog eens 32 extra woningen. Samen maken ze een belangrijk deel uit van de wijk 3 Hofsteden en zijn ze goed voor 260 huurwoningen.

Hondenweide

Aan de achterkant van de gerenoveerde gebouwen ligt een hondenweide. Die werd vier jaar geleden gebruikt om een grote berg aarde te stockeren. Wonen Regio Kortrijk beloofde destijds dat de weide tegen mei 2018 weer gebruikt zou kunnen worden. Dat plan liep dus wat vertraging op, tot groot ongenoegen van heel wat buurtbewoners. “Maar we zullen de hondenweide volgend jaar zonder twijfel in ere herstellen”, belooft Ilse Piers, directeur van Wonen Regio Kortrijk. “En ook de bakken aan de straatkant (die volgens buurtbewoners enorm stinken en abnormaal veel vliegen aantrekken, nvdr.) gaan we verwijderen.”

Bij de start van de werken waren beide gebouwen volledig bewoond. “We hebben dus een heel concreet plan uitgewerkt om de mensen te laten verhuizen in fasen”, weet Ilse Piers. “Om ecologische en financiële redenen lag het voor de hand om de woningen te renoveren en niet te slopen”,aldus Piers. “Mensen die indertijd verhuisden krijgen nu de kans om terug te komen. Dat waren voor het grootste deel ouderen. Maar dat is niet verplicht. Zo ken ik koppels die nu in een rijhuisje met tuin wonen en liever daar blijven. Dat is geen probleem”, aldus Maxim Veys, voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk.

Leven in de brouwerij

De appartementen zijn nu comfortabeler en energiezuiniger, maar de site had al jaren de reputatie van een ‘woonkazerne’. “We wilden dus ook een levendige buurt creëren”, vertelt Ilse. “Alleen ligt dat op die plaats niet voor de hand.” “Maar ik denk dat we er wel in geslaagd zijn”, vult Maxim aan. “Zo heeft elk gebouw nu zijn eigen kleur en identiteit. We hebben van de ruimte die over was een mooi centraal plein gemaakt, waar we een looppiste gaan aanleggen. En de benedenverdiepingen van alle gebouwen zijn bestemd voor handelaars. Zo zit er al een bibliotheek, een buurtcentrum en een kapper. Ook een buurtwinkel en een café staan op de planning.”

Ilse Piers en Maxim Veys van Wonen Regio Kortrijk.
Ilse Piers en Maxim Veys van Wonen Regio Kortrijk.© foto AN

Vooral de dubbele looppiste moet het paradepaardje van de buurt worden. De buitenpiste heeft een omtrek van 300 meter, zodat de looptijden kunnen gekronometreerd worden, en verbindt alle gebouwen met elkaar. Op een binnenpiste zullen kinderen kunnen fietsen of rolschaatsen. Het idee voor de piste kwam er na overleg met de nabijgelegen scholen. Zij kampen met een tekort aan buitenruimtes waar hun leerlingen kunnen sporten.

Tot slot komt er ook een collectieve tuin, waar omwonenden vrijwillig kunnen helpen. En ook een officiële opening staat op de agenda. Het centrale plein zal immers uiterst geschikt zijn voor buurtfeesten. “Maar wanneer precies kan ik nog niet zeggen”, besluit Maxim Veys.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier