Omgeving Markthuis in Houthulst wordt heringericht

Grote plannen voor het centrum van Houthulst. (foto TOGH)
Redactie KW

In het meerjarenplan zal budget vrijgemaakt worden om de omgeving van het Markthuis, het bushokje en begraafplaats in Houthulst te vernieuwen. Dat meldde burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) op de gemeenteraad.

De aanleiding was de vraag van raadslid Filip Vanhevel of er een groennorm is in de gemeente. Schepen Tessa Vandewalle (CD&V) wist dat de groennorm slechts een aanbeveling is van het Agentschap Natuur en Bos dat iedere inwoner recht heeft op groen, ongeacht zijn woonplaats. “Dat is dus niet verplicht”, benadrukte Tessa Vandewalle. “De norm wordt gelegd op 10 m² per inwoner. Voor Houthulst zou het moeten gaan om 100.000 m², of 10 hectare. Dankzij ons bos hebben we een veelvoud daarvan, dus we voldoen aan die norm.”

Groen verdwenen

Filip Vanhevel pleitte echter voor meer groen in de dorpskernen. “De Westhoek is een groene omgeving, maar als je naar de dorpskernen kijkt, is daar weinig van te merken”, aldus Vanhevel. “Bij de dorpskernvernieuwing van Merkem is er bijvoorbeeld veel groen verdwenen. We horen overal dat de mensen dat jammer vinden. Er moeten toch mogelijkheden zijn om meer groen te voorzien. Kijk bijvoorbeeld naar het marktplein van Houthulst. Dat is nu een grote groene grasvlakte. Dat is handig voor de kermis, die een publiekstrekker is. Maar er is toch nog altijd voldoende ruimte om bijvoorbeeld zithoeken in te richten. Ik mis op het marktplein ontmoetingsplaatsen.”

We bekijken hoe we een betere verbinding kunnen creëren naar het kerkhof – burgemeester Joris Hindryckx

“Het marktplein is inderdaad voor verbetering vatbaar”, antwoordde burgemeester Hindryckx. “In het meerjarenplan zullen middelen vrijgemaakt worden om te onderzoeken hoe we de omgeving van het Markthuis en de bushaven op het marktplein aantrekkelijker kunnen maken. Daarbij bekijken we ook hoe we een betere verbinding kunnen creëren naar het kerkhof toe. Voor alle duidelijkheid: het kerkhof blijft.”

Wat met zittribune?

Niet ver van het marktplein wordt binnenkort trouwens het oude voetbalveld aan de Brs. Xaverianenstraat van KWS Houthulst verkaveld. N-VA vroeg zich af wat er zal gebeuren met de zittribune die daardoor moet verdwijnen. Die werd in 2016 gratis verkregen via KV Oostende, maar nu heeft KWS Houthulst splinternieuwe tribunes aan de vrijetijdscampus. “Kunnen die niet geschonken worden aan Eendracht Jonkershove of Merkem Sport, indien zij geïnteresseerd zijn? Of gaan ze naar het containerpark?”, vroeg Filip Vanhevel (N-VA). “Met de projectontwikkelaar hebben we de afspraak om zo veel mogelijk te recuperen”, antwoordde schepen Erik Verbeure (CD&V). “Maar de zittribune is geen eigendom van de gemeente. Mocht KWS de tribune willen schenken aan een andere club uit onze gemeente, dan zou dat wenselijk zijn.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier