Omdat correcte informatie nu het allerbelangrijkste is: de 10 coronavragen die iedereen zich stelt

Hamsteren is nergens voor nodig. De voedingswinkels biljven open en er is voldoende voorraad. © belga
Redactie KW

De coronacrisis en de bijhorende strenge veiligheidsmaatregelen zorgen voor heel wat onzekerheid en vragen. Mag ik nog op bezoek bij mijn hoogbejaarde ouders? Waar kan ik terecht met mijn kinderen? Wat met mijn zaak die moet sluiten? Wij beantwoorden tien prangende coronavragen.

Ik heb een loopneus, hoest en maak koorts. Wat nu?

Blijf vooral thuis. Het heeft geen zin om als potentieel besmette persoon in de wachtzaal van een dokter of een ziekenhuis te gaan zitten. Je kan er in contact komen met andere mensen en zo anderen besmetten of zelf besmet raken. Neem telefonisch contact op met je huisarts en volg zijn of haar advies op. Patiënten worden voorlopig niet meer getest op het coronavirus, alleen de ernstige gevallen en medisch personeel worden wel nog getest.

In mijn omgeving is iemand besmet met corona. Hoe ga ik daarmee om?

Probeer contact te vermijden. Als iemand van je gezin besmet is, blijf dan met het hele gezin binnen.

Was je handen regelmatig en ontsmet voorwerpen waar de zieke vaak mee in contact komt, zoals deurklinken of de toiletbril, met bleekwater (één eetlepel bleekmiddel op 1 liter water). Slaap ook niet in hetzelfde bed en verlucht de kamers waar de zieke komt meerdere keren per dag. Volg het advies van de huisarts op.

Is een mondmasker nodig?

Volgens Steven Van Gucht, viroloog bij overheidsinstelling Sciensano, heeft het weinig zin om jezelf te beschermen met een mondmasker. “Enkel voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en voor medisch personeel heeft het gebruik van zo’n masker wel zin. Een mondmasker beschermt de omgeving van een besmette persoon en belet besmetting door druppels die verspreid worden bij hoesten, niezen en praten”, klinkt het.

Waar moet ik met mijn kinderen heen?

Als je kinderen nergens anders heen kunnen dan bij de grootouders, zal de school ze opvangen. Ouders die in de gezondheidszorg of in andere publieke, essentiële sectoren werken, krijgen voorrang bij die regeling. Ook vrienden, andere familieleden en onthaalmoeders zijn een optie. Crèches blijven open.

Wat als ik toch ‘uit mijn kot’ kom? Hoeveel afstand moet ik bewaren?

De overheid vraagt om thuis te blijven, behalve om naar de dokter, de apotheek of de voedingswinkel te gaan. Werken van thuis uit moet de norm worden, behalve in sectoren waar het echt niet anders kan. Banken, postkantoren, tankstations, krantenwinkels en kappers zijn nog open.

“Hamsteren is totaal niet nodig. Dat werkt zelfs contraproductief”

Wel wordt altijd gevraagd om een gepaste afstand van ongeveer anderhalve meter tussen personen te bewaren. En bij de kapper mag slechts één klant per keer binnen. Wandelen, lopen of fietsen mag wél nog, maar alleen met een huisgenoot of vriend(in) en niet in groep. Ook hier is de boodschap: afstand houden.

Mijn zaak moet dicht. Wat nu?

Ondernemers die volledig moeten sluiten, hebben recht op een premie van 4.000 euro. Als ze na 21 dagen nog altijd dicht moeten blijven, krijgen ze 160 euro per dag. Horecazaken die een afhaalservice blijven verzorgen, kunnen de premie ook aanvragen.

Ook marktkramers komen in aanmerking. Bedrijven die een financiering moeten aangaan om de crisis door te komen, kunnen die tot 75 procent laten waarborgen door de Vlaamse overheid, aan een kost van 0,25 procent van het totaalbedrag.

Ondernemers kunnen met al hun vragen terecht op 0800 20 555 en ook Voka West-Vlaanderen staat paraat: www.voka.be/het-coronavirus-welke-maatregelen-

kunt-u-treffen.

Wat gebeurt er met mensen die op reis zijn in het buitenland?

Heel wat landen hebben ondertussen vluchten naar ons land geschrapt en Brussels Airlines zet vanaf vrijdag alle vluchten voor vier weken stop. Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden. Wie in het buitenland zit, neemt best contact op met de ambassade en volgt de instructies van de lokale overheid. Mensen in België die vragen hebben over hulp aan hun kennissen of familieleden in het buitenland, kunnen terecht op het nummer 02 501 4000.

Moet ik voedsel beginnen hamsteren?

Neen. Volgens Comeos, de sectorfederatie van de Belgische handel en diensten, is hamsteren totaal niet aan de orde en werkt dat zelfs contraproductief. “Een rush op de winkels is niet nodig. De voedingswinkels blijven altijd open en er is voldoende voorraad. Er zijn geen bevoorradingsproblemen”, zegt ceo Dominique Michel van Comeos.

Er gelden wel strikte regels in de supermarkten: zo mag er slechts één klant per 10 vierkante meter binnen en dat voor hoogstens een halfuur. Veel supermarkten treffen op eigen initiatief nog extra maatregelen.

Mijn bejaarde ouders wonen alleen en zijn hulpbehoevend. Hoe kan ik hen helpen?

Uiteraard moeten je ouders hulp blijven krijgen, maar hou er rekening mee dat ze tot de grootste risicogroep behoren. Beperk het bezoek tot het strikt noodzakelijke. Doe boodschappen voor hen, zodat ze zelf niet buiten hoeven te komen. Als je op bezoek gaat, is het uiterst belangrijk dat je de hygiëneregels opvolgt. Was je handen meteen, desinfecteer alles grondig, kus en knuffel zeker niet en hou minstens anderhalve meter afstand. Doe, indien beschikbaar, handschoenen en een (zelfgemaakt) mondmasker aan, zodat je hen zeker niet besmet. Neem geen kleine kinderen mee. Hou contact via de telefoon of internet, indien ze dit hebben.

Mijn specifieke vraag staat hier niet bij. Waar kan ik terecht?

De overheid heeft een speciale website opgericht met alle info over het coronavirus: www.info-coronavirus.be. Wie daarmee niet geholpen is, kan het callcenter bellen op 0800 14 689 of een mail sturen naar info-coronavirus@health.fgov.be. Ook het nummer 1700 van de Vlaamse overheid is bereikbaar voor alle vragen over de coronacrisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier