“Oma legde alles uit via Skype”

Wasim Bayazid en Farah Moujtahed (foto AN)© AN
Wasim Bayazid en Farah Moujtahed (foto AN)© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

‘Maak van Kortrijk dé take-awaystad van Vlaanderen!’ Die oproep van het stadsbestuur viel niet in dovemansoren. De Kortrijkzanen sloegen massaal aan het afhalen bij de vele restaurants die de stad rijk is. Elke week zetten wij een van die zaken in de kijker om hen zo een duwtje in de rug te geven. Deze week gingen we langs bij Wasim Bayazid (41) van ‘Fluffy Falafel’. Naast de beste falafel in de stad, heeft Wasim ook een heel straf verhaal te vertellen.

Vandaag is Wasim gelukkig getrouwd met Farah Moujtahed (36). Het koppel woont samen met hun twee kinderen in het hart van Kortrijk. Maar dat is niet altijd zo geweest. Drie jaar geleden kwam Wasim na een levensgevaarlijke reis als vluchteling naar ons land. Zijn vrouw en zoon moest hij achterlaten in Damascus, de hoofdstad van Syrië.

“Ik wilde daar helemaal niet weg”, vertelt hij emotioneel. “Ik had er een bloeiende zaak in export en mis mijn stad nog elke dag. Maar toen de oorlog uitbrak, konden we niet eens meer melk vinden voor ons kind, dus ben ik vertrokken.” Het eerste jaar na zijn aankomst had Wasim het bijzonder moeilijk. Zonder zijn familie, in een vreemd land, raakte hij depressief. “Uiteindelijk heb ik mij herpakt, voor mijn kinderen”, vertelt hij. “Ik wilde een goed voorbeeld voor hen zijn en ik had al mijn hele leven keihard gewerkt. Alleen is mijn Nederlands nog lang niet perfect, een job vinden was dus erg moeilijk.”

In de keuken

Daar kwam verandering in toen Wasim een van zijn eerste vrienden in ons land, bij hem thuis uitnodigde. “Want ik moest hem natuurlijk iets te eten aanbieden. Maar ik was in mijn hele leven nog nooit in een keuken geweest, laat staan dat ik ooit iets klaargemaakt had. In mijn cultuur is de keuken nu eenmaal het terrein van de vrouw, op dat gebied was ik erg verwend. ( lacht ) Ik zat dus in de problemen. En wat doen mensen dan? Juist, bellen naar hun moeder. Zij zei me naar mijn oma te bellen en oma had een geweldig idee. Ze leerde me haar beroemde falafel maken, een heel populair gerecht in Syrië. Via Skype legde ze alles stap voor stap uit.”

De vrienden van Wasim waren onmiddellijk verzot op het gerecht, maar het duurde nog even voor hij genoeg moed bij elkaar raapte om echt een zaak te beginnen. Via een traject van Starterslabo lukte dat uiteindelijk toch. “Mijn agenda voor afgelopen zomer stond volgeboekt met evenementen. Toen dat door corona allemaal in het water viel, heb ik wel even diep adem moeten halen. Maar ondertussen werken we met afhaalservice, en dat lukt wel. Toch kijk ik ernaar uit om weer onder de mensen te komen”, besluit Wasim enthousiast.

Zelf bestellen bij ‘Fluffy Falafel’? Dat kan via Deliveroo of door een bestelling te plaatsen via de Facebookpagina. Afhalen doe je in de Burgemeester Schinkelstraat in Kortrijk. Meer info? Fluffyfalafel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier