‘Oma juf Rita’ gaat met pensioen aan Torhoutse basisschool Driekoningen

Elke week speelde Rita Rosseel Tik-Tak voor de kindjes uit haar klas. © foto JS
Johan Sabbe

Ze zien haar niet graag vertrekken in de Torhoutse vrije basisschool Driekoningen, maar het is onomkeerbaar. Nu ze 60 geworden is, gaat kleuterjuf Rita Rosseel met pensioen. Na een onderwijsloopbaan van 39 jaar. Sinds ze zes kleinkinderen kreeg in vijf jaar tijd, gaat ze op school als ‘oma juf Rita’ door het leven.

Rita is getrouwd met Willy Pottier (62), die als aankoopmanager bij Packo in Zedelgem dit jaar eveneens met pensioen gaat. Ze hebben twee dochters, die beiden in de voetsporen van hun moeder zijn getreden en ook voor een onderwijscarrière hebben gekozen.

Sofie (37) is getrouwd met Bart Devoldere, heeft drie zonen Wout (10), Stan (7) en Tuur (5) en is als pedagoog opleidingshoofd lager onderwijs aan de lerarenopleiding Vives. Katlijn (34) is getrouwd met Bram Stroobant, is de mama van Gustaaf (10), Aimée (8) en Céleste (6) en is kleuterjuf in vbs De Vaart in Moerbrugge.

Ooit met 42 kindjes in de klas

Rita is een geboren en getogen Torhoutse. Vanaf de kleuterklas tot en met het zesde jaar secundair liep ze school aan het plaatselijke Sint-Vincentiusinstituut en eind juni 1981 behaalde ze het diploma van kleuterjuf aan het Brugse Sint-Andreasinstituut.

“Van oktober tot en met december van dat jaar was ik interimaris aan mijn vertrouwde Sivi”, gaat ze in de tijd terug. “Het volgende schooljaar kwam er een klasje vrij op Driekoningen en ik ben daar gebleven tot nu. De wijkschool werd mijn tweede thuis. Eerst ben ik 24 jaar juf geweest in de mengklas van de peutertjes en de prille kleuters. En daarna stond ik nog 15 jaar met evenveel plezier in de eerste kleuterklas.”

“Dit jaar telt mijn klasje uitzonderlijk maar 19 kleuters. Nooit eerder had ik er zo weinig. In de peuterklas startte ik destijds weliswaar altijd met weinig kindjes, maar de groep groeide na elke vakantie aan, vaak tot meer dan 30. Ooit waren ze na de paasvakantie met 42. Hulp van een kinderverzorgster kreeg je toen nog niet, dus was het best wel zwaar.”

Intrede van de computer was grootste verandering

“Ik heb bijzonder graag de jongste kleuters begeleid. Ze zijn lief en zien zo graag hun juf. Je bent net hun tweede mama. Het is leuk om hen nieuwe dingen bij te brengen. Hen te laten ontdekken hoe prettig schilderen, knippen en stempelen kan zijn. Door te experimenteren en te exploreren, leren ze de wereld kennen. Er hadden nog geregeld ongelukjes plaats en dat betekende hen dan verschonen. Het werk met de allerjongsten, de peuters, valt niet te onderschatten. Je hebt er heel veel geduld voor nodig.”

“In de eerste kleuterklas zijn de kindjes al een stuk zelfstandiger. Ze begrijpen sneller een opdracht, maar hebben sowieso hun juf nog erg nodig voor een knuffel, een babbeltje en zomaar wat nabijheid. Ik zal ze hard missen. Anderzijds moet je duidelijke afspraken maken, zodat ze weten waaraan zich te houden. Af en toe moet je op je strepen staan en herhalen wat de regels zijn.”

“De kinderen zijn de laatste jaren serieus veranderd. Ze zijn veel mondiger geworden. Dat is niet slecht als het op een beleefde manier gebeurt. Ze weten ook veel meer dan vroeger dankzij de moderne media, de laptop, de tablet en noem maar op.”

“De grootste verandering die ik doormaakte, was de intrede van de computer. In mijn beginperiode hielden we alles nog bij met pen en papier, maar beetje bij beetje heb ik mij ingewerkt in de digitale wereld. Heel wat leerplannen passeerden de revue, altijd weer anders, al wijzigde mijn klaspraktijk daardoor nauwelijks. Ik moest het niettemin nóg maar eens op een nieuwe manier noteren. Maar of dat dan beter was? Ik heb er mijn bedenkingen bij.”

Muisjes Mieni en Piepe beleefden avonturen

“Vanaf mijn 50ste heb ik deeltijds gewerkt, want ik wou op de vrijgekomen dagen thuis voor mijn kleinkinderen zorgen. Drie van de zes zitten bij ons op school en vinden het fijn om geregeld bij oma binnen te wippen in de klas. Vanaf het moment dat mijn kleinkinderen op school zaten, werd ik trouwens door alle leerlingen oma juf Rita genoemd. Vanaf dan kreeg ik ook heel wat kindjes bij mij van wie ik ooit juf van hun mama en papa was geweest.”

“Als ik straks afscheid van mijn geliefde school neem, zullen velen mij herinneren als de juf die elke week Tik-Tak speelde voor de kindjes uit haar klas. En die de muisjes Mieni en Piepe verrassende avonturen liet beleven. Of ik dat zal missen? Zeker weten!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier