Oma en kleindochter in de bres voor zwerfkatjes: “We kunnen geen dieren zien lijden”

Silke Devriendt en haar oma Lucienne Vanden Berghe zetten zich in voor zwerfkatjes. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Als je een groot hart hebt voor dieren, dan kan je ze niet zien lijden. Dat geldt zeker voor Silke Devriendt die al heel wat zwerfkatjes van de dood heeft gered. Haar oma Lucienne Vanden Berghe helpt door gehaakte en gebreide sleutelhangers en knuffeltjes in de vorm van katten te verkopen. Dat doet ze in WZC Riethove waar ze nu woont. “En ik heb er al heel wat verkocht”, glundert Lucienne.

Lucienne Vanden Berghe (85) heeft een heel druk leven achter de rug. Ze is de dochter van de stichters van bouwmaterialen Vanden Berghe op de Konterdam, nu Bouwpunt. Met haar man zette ze de zaak van haar ouders verder en voedde ook nog eens vier zonen en een dochter op. “Stil zitten, kon ik niet. In de weinige vrije uurtjes breide, haakte of naaide ik nog. Zelfs in de auto”, lacht Lucienne. “Je zag haar nooit zonder breiwerk in de handen”, valt kleindochter Silke Devriendt bij.

Knuffeltjes

“Nu lukt dat niet meer, mijn handen willen niet meer mee”, zucht Lucienne. “Anders zou ik zelf de katjes breien of haken. Om Silke te helpen bij haar reddingsacties voor zwerfkatjes verkoop ik hier de sleutelhangers en knuffeltjes die de dames van Het Zwart Schaapje uit Nederland maken. Ik tracht ze ook te verkopen als ik de eerste zondag van de maand naar de dansnamiddag kan gaan in de Arnolduszaal.”

Silke Devriendt is een heel sociale meid: ze werkt als huishoudhulp bij Familiezorg en zet zich al jaren in voor zwerfkatten. Vorige week nog redde ze twee kittens van de dood: ze vond ze helemaal onderkoeld in een gracht. “Mijn dierenliefde heb ik zeker van marraine geërfd; ik kan het niet zien dat een dier lijdt. Als ik langs de weg een dode poes zie liggen, stop ik met de auto en raap die op”, vertelt Silke. Zelf heeft ze vier katten in huis.

Ik wil in Oudenburg een Facebookgroep starten, zodat de zwerfkatjes ook hier de nodige zorgen krijgen

Haar hart voor poezen is intussen zodanig groot dat ze zich geëngageerd heeft bij de organisaties die zwerfkatten helpen in Middelkerke en Koekelare.

“En ook in Gistel is er nu dergelijke opvang. Toen ik op een dag talrijke zieke katjes zag op het containerpark, vond ik dat ik actie moest ondernemen. De zwerfkatjes die we vinden, krijgen verzorging van de dierenarts, worden gecastreerd of gesteriliseerd en wachten dan in de opvang op een warm mandje. Een jonge kattin kan vanaf zes maanden al zwanger worden. Gaat het om wilde katten, dan worden die weer naar de plaats gebracht waar we ze gevonden hebben. Je herkent ze aan de knip in het oor”, legt Silke uit. “Om wilde poezen te kunnen vangen, gebruiken we bakjes met wat eten in. Verder proberen we voor hen een schuilhuisje te voorzien.”

Vrijwilligers

“Precies om de kosten te helpen betalen, verkoopt mijn oma de poezenknuffeltjes”, lacht Silke naar Lucienne. “Voor de verzorging hebben we handen te kort: daarom mijn oproep naar vrijwilligers om te helpen met voederen. We gaan bijna dagelijks naar de schuilhokjes om er eten en water te zetten. Daarom wil ik in Oudenburg eveneens een Facebookgroep starten, zodat de zwerfkatjes hier ook de nodige zorgen krijgen. Ik zal tevens contact opnemen met Gino Dumon, die schepen is van Dierenwelzijn.”

“Gelukkig zijn er veel mensen zoals oma en ik: weet je dat mensen regelmatig geld doneren aan de opvangorganisaties, zeker als iemand weet dat een dier een grote operatie nodig heeft? Ik hoop dat mensen met een warm hart voor dieren mij hierin willen steunen. Vandaar mijn oproep: help ons om zwerfkatjes te redden, te laten verzorgen en laat ze zeker niet achter in de gracht”, besluit Silke Devriendt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier