Olivier Chanterie leidt specialist in standenbouw Wandman: “Voor het najaar komen de opdrachten vlot binnen”

Olivier Chanterie: “De eventsector kan perfect beurzen coronaproof organiseren. Dat sijpelt te weinig door tot bij de overheid.” © (Foto HDV)
Redactie KW

Hoe zou het nog zijn met Wandman? Het bedrijf dat stands verhuurt, schakelde een jaar geleden noodgedwongen over op het plaatsen van wanden in plexiglas. “De evenementensector ligt nog altijd stil, maar de opdrachten voor het najaar komen toch opnieuw binnen”, zegt Olivier Chanterie. “Laat ons hopen dat de coronacijfers niet uit de hand lopen.”

De firma Wandman uit Waregem laat zich al jaren kennen als producent van een modulair wandsysteem, in hoofdzaak gebruikt voor standenbouw, events en tijdelijke interieurs. Het zijn activiteiten die het bedrijf vandaag wat graag helemaal zou willen hernemen, maar het mag nog maar een klein beetje. Gelukkig ging er een jaar geleden plots een nieuwe markt open toen zowat de hele samenleving, van woonzorgcentra over restaurants tot kapperszaken, het plexiglas ontdekte. Blijft dat een jaar later nog altijd booming business?

“Wel eigenlijk is het dat bij ons nooit geweest”, zegt Olivier Chanterie (38) die zich samen met collega Nicolas Delourme over Wandman ontfermt nu zaakvoerder Wim Devreese de handen vol heeft met PPC Pools in Desselgem. “Dat heeft ons tijdelijk werk bezorgd, maar ook niet voldoende om het verlies aan andere opdrachten te compenseren. Inmiddels zijn we daar ook mee gestopt. Toch blijven we inzetten op innovatie los van onze kernactiviteiten. Zo brengen we nu immoborden met autonome ledverlichting op de markt. Daarvoor is veel interesse bij makelaars omdat de borden ook in het donker goed zichtbaar blijven.”

Moeten jullie als standenbouwer nog noodgedwongen met de vingers zitten draaien?

“Zo erg is het nu ook weer niet. Laat ons zeggen dat er net voldoende werk is om aan de slag te blijven. We doen veel prospectie en het meest hoopgevende is dat er inmiddels ook veel vragen binnenkomen voor opdrachten in het najaar. Al hopen we natuurlijk dat alles dan ook gewoon kan doorgaan zoals gepland. De evolutie van de coronacijfers gaat daar een belangrijke rol in spelen. Het wordt zeker nog niet als in onze beste jaren. Daarvoor hebben ook net iets te veel bedrijven beslist om in 2021 niets meer te plannen op beurzen en events.”

Zie je het weer goedkomen?

“Daar ben ik van overtuigd. Voor corona gingen de zaken uitstekend en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit anders gaat zijn eens we van die corona-ellende verlost zijn.”

Plexiglas was niet genoeg om verlies aan opdrachten te compenseren

Uit de evenementensector kwamen al geregeld boze reacties omdat de strenge regels de branche zwaar treft. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Je kan de sector geen ongelijk geven natuurlijk. Alles moest snel dicht, vorige zomer mochten ze amper iets doen en het ziet er ook naar uit dat ze straks als allerlaatste opnieuw de activiteiten gaan kunnen hervatten. Ik begrijp dat strenge maatregelen nodig zijn, maar de eventsector kan wel perfect beurzen en meetings coronaveilig organiseren. Dat sijpelt te weinig door tot bij de overheid.”

Het valt me op dat je je professionele mails tekent met Olivier Chanterie, superhero. Is dat ironisch bedoeld of zit daar iets anders achter?

(glimlacht) We zetten sterk in op marketing en dat superhelden-verhaal gebruiken we ook in een filmpje op onze site. Het moet met een knipoog verduidelijken dat de standenbouw voor Wandman een fluitje van een cent is. Wie het zelf wil doen, kan het ook. Er is weinig tot geen technische kennis vereist om de stand op te bouwen.”

Wat zie je zelf als de belangrijkste eigenschap in je professioneel leven?

“Dat ik altijd kalm blijf. Ik laat me niet opjagen. Zelfs als de stress ten top gedreven is, verlies ik de rust niet. Alleen mijn kinderen kunnen me al eens nerveus krijgen (lacht).”

De naam Chanterie staat in Waregem synoniem voor politiek. Ben je familie van de Waregemse schepen Kristof Chanterie?

“Hij is mijn neef en zijn vader Raf is mijn dooppeter. In de periode dat Raf nog Europarlementslid was, ben ik wel vaker mee op pad gegaan om te helpen bij verkiezingscampagnes. Zelf heb ik niets met politiek. Ook mijn twee broers of mijn ouders hebben nooit aan partijpolitiek gedaan. Dat de Chanteries een goede onderlinge band hebben, komt voor een belangrijk stuk door het basket. Ik heb zelf ook lange tijd basket gespeeld, tot ik last begon te krijgen van mijn knieën. Ik blijf wel aan sport doen, zij het nu vooral als wielertoerist.”

Tot slot wil ik nog even weten wat je met Waregem hebt?

“Mijn vrouw en ik wonen in Machelen-aan-de-Leie, maar ik ben geboren en getogen in Waregem en we blijven er ook graag naar toekomen. Zo heb ik nog nooit Waregem Koerse overgeslagen en we gaan ook al graag iets eten in Waregem. Helaas heb ik moeten vaststellen dat ons favoriete restaurant Escabeche niet langer bestaat, maar tijdens de coronaperiode omgevormd is tot een foodboetiek. Dat blijf ik jammer vinden want je kon er heerlijke tapas eten en het was er altijd gezellig tafelen.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier