Oldtimervereniging ‘Four Wheels’ uit Roeselare is bijna 30: “We genieten van mooie wagens en van de omgeving”

(foto’s: Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
(foto’s: Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Al bijna dertig jaar is Alex Pattyn de drijvende kracht achter ‘Four Wheels’, de Roeselaarse oldtimerclub die elke maand een boeiende rondrit organiseert. “Of het nu naar de Vlaamse of Waalse Ardennen gaat, we genieten van het autorijden, de streek en de gastronomie maar ook de vriendschap is heel belangrijk”, klinkt het.

“In de zomer van 1992 groeide bij mij het idee om een vereniging te stichten voor klassieke wagens”, steekt stichter en voorzitter Alex Pattyn van wal.

“We zochten een naam die ook in het buitenland te begrijpen was en er werd zelfs een embleem ontworpen, dat perfecte uitdrukte waar wij voor stonden. Via strooibriefjes, die we achter de ruitenwissers van oldtimers stopten, en mond-tot-mond reclame, nodigden we potentiële geïnteresseerden uit op onze eerste ledenvergadering. We waren aangenaam verrast dat er zoveel liefhebbers op afkwamen. Ons ledenaantal bleef jaar na jaar groeien. Ons succes vloeit waarschijnlijk ook voort uit de talrijke gevarieerde activiteiten die wij organiseren. Onze leden komen uit heel de provincie en een stukje Oost-Vlaanderen.”

Alex is al van in de wieg gepassioneerd door alles wat met auto’s te maken heeft. “Mijn vader was automonteur. Misschien zit dat er wel voor iets tussen. Ik was al vanaf het begin zot van die oudere exemplaren. Tegenwoordig mag je een auto pas oldtimer noemen als hij meer dan dertig jaar oud is.”

Cadillac Sedan Deville

“Vroeger was ik op autovlak wat Amerikaans gezind. Ik heb mij dan een blauwe Cadilac Sedan Deville uit 1961 aangeschaft. Tegenwoordig rijd ik met een sportieve MGA. Ik sleutel er af en toe aan maar vooral het rondtoeren schenkt mij het meeste voldoening.”

Van maart tot oktober stippelt deze vereniging maandelijks dag- en namiddagritten uit. “De afstand varieert tussen de 60 en 120 kilometer en daar komen gemiddeld 35 à 40 oldtimers op af. Elk jaar staat er ook een meerdaagse op het programma. We rijden meestal in colonne. Oudere chauffeurs krijgen graag wat begeleiding zodat ze van de omgeving kunnen genieten. We deden al veel plaatsen in België aan maar vaak gaat het ook naar het buitenland. Op den duur ken je de Westhoek of het Brugse Ommeland als je broekzak.”

“Engeland, de bakermat van de oldtimers, Noord-Frankrijk en de Duitse Eifel-streek hebben we al een paar keer doorkruist. In de prachtige regio rond Oudenaarde organiseerden we veertien maal de Ronde van Vlaanderen voor oldtimers, waar soms wel driehonderd auto’s op afkwamen. Daar zaten zelfs Duitse en Nederlandse oldtimerliefhebbers tussen. Van de wielerorganisatie kregen we de exclusieve toestemming om die naam te gebruiken.”

Leerzame uitstappen

“Voor een rondrit van start gaat, ontbijten we soms samen en op de stopplekken zorgen we voor een leuke activiteit. Een kaas- of wijnproeverij, een bezoek aan een museum of rondleiding in een abdij. Het zijn altijd heel boeiende uitstappen. Begin mei vond onze eerste activiteit sinds het begin van de coronacrisis plaats: een schattenjacht annex autozoektocht die we coronaveilig konden organiseren.”

“De deelnemers kregen samen met hun roadbook ook een goedgevulde picknicktas en zelfs een aperitief mee. Eind juni staat er een vierdaagse in de Ardennen gepland. De regio rond Bomal-Sur-Ourthe is dit keer de bestemming. Deze trip laten we twee keer doorgaan om de groep beperkter te houden. Elke uitstap krijgt steeds een naam. Begin juli rijden we de Eigen Kweek-rit in Heuvelland, waarbij de route gebaseerd is op de opnamelocaties van die bekende tv-serie. Er staat in oktober ook een Halloweenrit op het menu. We genieten van de omgeving, zoeken landelijke wegen op en stoppen ook graag om een terrasje te doen. Autosnelwegen of drukke wegen zoeken we bewust niet op. Voor snelheid en gierende banden moet je niet in onze vereniging zijn”, zegt Alex.

“Alle eigenaars van oldtimers, zonder onderscheid van merk of type, kunnen zich bij ons aansluiten. Van een 2 pk’je of een Trabant tot Jaguar en Rolls Royce. Er heerst totaal geen afgunst in onze vereniging. Het is één vriendenclub. De leden komen om zich te amuseren. Als vereniging zijn we ook aangesloten bij de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen en kunnen hierdoor genieten van voordelen op het vlak van verzekeringen, organisaties en informatie over de oldtimerwereld.”

In hun driemaandelijks tijdschrift, dat Alex helemaal zelf maakt, vind je verslagen van voorbije ritten en staan de geplande uitstappen uitgebreid beschreven. “Zonder onze sponsors zou dat tijdschrift en onze organisaties trouwens niet mogelijk zijn”, klinkt het dankbaar.

(KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.