Oldtimertractoren laten zich weer zien tussen Torhout en Lichtervelde

De organisatoren van de rondrit van oldtimertractoren met start en aankomst aan Den Gouden Osse. © foto JS
Johan Sabbe

Al voor de 21ste keer pakken Roland Deneweth, Paul Decock en Eric Vansteelandt, geholpen door een aantal trouwe medewerkers, met hun Oldtimertractorendag uit. De rondrit start op zondag 8 september om 13.15 uur aan restaurant Den Gouden Osse in de Torhoutse Ruddervoordestraat.

Het evenement steekt eigenlijk al in de voormiddag van wal. Dan brengen de eigenaars hun antieke tractor naar Den Gouden Osse en kan iedereen het rijdende landbouwerfgoed komen bewonderen. Tussen de middag krijgen de deelnemers een warme maaltijd aangeboden en stipt om 13.15 uur vertrekt de sliert voor een rondrit langs landelijke wegen door Lichtervelde en ook deels door Zwevezele en Torhout. Tussen 14.30 en 15.30 uur houden de tractoren halt bij Luc Aneca in de Daalderstraat in Lichtervelde. Een nieuwe kans om ze te komen bekijken.

De groep rijdt dan terug naar de startplaats, waar het publiek nog eens rustig de tijd krijgt om de oude voertuigen te bezichtigen. Een voorrecht, want zelden komen er zoveel oldtimertractoren op hetzelfde moment bijeen.

Gratis komen kijken

Achteraan op de parking van Den Gouden Osse heeft de hele dag een demonstratie met antieke motoren plaats, zodat er ook in de namiddag voldoende animatie voorhanden is. Die oude motoren dreven vroeger allerhande kleine machines aan en dat willen de organisatoren graag aan het publiek tonen. Dit is, zoals de rest van het evenement, volkomen gratis.

De Oldtimertractorendag kan op een almaar groeiende belangstelling rekenen. “Het aantal deelnemers neemt nog toe”, zegt Paul Decock. “Wat ooit begonnen is als een onderonsje van een aantal liefhebbers van oude tractoren, is een evenement geworden waarop jaarlijks meer dan honderd oldtimertractoren present zijn. De meeste deelnemers komen uit de buurt, maar ook liefhebbers uit verre oorden sparen kosten noch moeite om naar de bijeenkomst af te zakken. Om over het historische karakter van onze happening te blijven waken en de praktische organisatie in goede banen te kunnen leiden, weren we noodgedwongen de jongere tractoren. Het wordt zeker de moeite waard om al die ‘oudjes’ nog eens in hun volle glorie te horen tuffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier