Oldtimers van voor WO II in setting van antiek en kunst

Studenten Michael Bossaert en Bas Meulemeester leveren met Prewar Days een ambitieus eindproject af. (foto RV)
Redactie KW

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 november en op zondag 1 december vinden in Waregem Expo de eerste internationale ‘Prewar Days’ plaats, een initiatief van Michael Bossaert (21) uit Reninge en Bas Meulemeester (21) uit Nieuwpoort. Oldtimerauto’s en -moto’s van voor de Tweede

Wereldoorlog worden er tentoongesteld in hun originele setting van toen. Er worden meer dan 3.000 bezoekers verwacht.

De jongste jaren verschoof de belangstelling van oldtimerbewonderaars van voertuigen uit de jaren 50 en 60 naar die van de jaren 70 en 80. Tegenwoordig kunnen auto’s van voor de Tweede Wereldoorlog prewar cars, zoals ze door kenners worden genoemd op heel wat aandacht rekenen. Prewar cars zijn de nieuwste hype wisten studenten Michael Bossaert (21) uit Reninge en Bas Meulemeester (21) uit Nieuwpoort al snel.

Beide laatstejaarsstudenten Eventmanagement zijn al jaren gebeten door de oldtimermicrobe. Ze moesten dan ook niet lang nadenken toen ze een concept zochten voor hun eindproject aan de Arteveldehogeschool in Gent. Samen presenteren ze komend weekend een totaalconcept in Waregem Expo. “Ons event ‘Prewar Days’ is zowel gewijd aan prewar cars als aan motoren, kunst, antiek, kledij en muziek van voor 1940. Op die manier brengen we de unieke sfeer van toen terug. Denk bijvoorbeeld aan Peaky Blinders en Downton Abbey”, vertellen Bas en Michael.

“Het leek ons verstandig om enkel op prewar in te zetten om zo niet in het vaarwater te komen van andere generalistische oldtimerevents. Tijdens onze opleiding wordt zwaar gehamerd op het belang van een uniek concept en we denken het met deze aanpak wel gevonden te hebben. We kregen enthousiaste reacties van belangrijke prewar handelaars en -eigenaars uit België, Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland, die hun wagens te koop zullen aanbieden op Prewar Days. Ook op The Zoute Sale werden begin oktober enkele uitzonderlijke prewars gepresenteerd die tamelijk veel media-aandacht kregen. Dat steunt ons in onze overtuiging dat hier echt wel een markt voor is”, zegt Michael Bossaert.

“We mikken op een 70-tal prewar auto’s en zo’n 3.000 bezoekers. Dat is al zeker behoorlijk ambitieus voor een eerste editie, laat staan voor een studentenproject. Daar zijn we ons van bewust. Maar we geloven hier heel hard in. We hebben een mooi en gevarieerd aanbod aan prewars weten te strikken”, voegt Bossaert van het gelijknamige shoppingcentrum en oldtimermuseum in Reninge nog toe.

Polly

De jacht op prewars in goede staat is moeilijk en net daardoor zijn ze tegenwoordig zo geliefd bij verzamelaars. Hierdoor zijn hun prijzen de laatste jaren fors gestegen. Eén van die liefhebbers is Patrick Debusseré, die met zijn ‘Polly’, een Dodge Roadster uit 1933, in de jongste editie van de legendarische rally Peking-Paris samen met zijn copiloot Bernard Vereenooghe uit Roeselare liefst vijf prijzen in de wacht wist te slepen. “Onze prewar car hebben we aangepast om de langste en zwaarste rally ter wereld te rijden. Op 36 dagen tijd hebben we meer dan 15.000 km gereden”, zegt autohandelaar Patrick Debusserré uit Gits. Op Prewar Days komt Debusseré zijn avonturen met veel plezier delen met de bezoekers.

“We zijn zeer blij dat Patrick Debusseré erbij is op deze eerste editie om zijn prewar passie over te brengen op de aanwezigen”, zegt medeorganisator Bas Meulemeester. Ook gerenommeerde prewar cars zoals Bugatti, Bentley, Rolls-Royce, Lagonda, Aston Martin, Minerva, … zullen te bewonderen zijn op Prewar Days. (AHP)

De Prewar Days vinden plaats in Waregem Expo op vrijdag 29 november van 14 tot 21 uur, en op zaterdag 30 november en zondag 1 december van 10 tot 18 uur. Info en tickets: www.prewardays.be, info@prewardays.be of Facebook:

Prewar Days. Tickets kosten 13 euro online en 15 euro aan de deur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier